Pēc "Vagner" kaujinieku aizturēšanas Baltkrievija un Ukraina pastiprina robežkontroli

© AFP/Scanpix/Leta

Baltkrievija un Ukraina vienojušās pastiprināt robežkontroli un uzlabot sadarbību robežu aizsardzībā, šādi reaģējot uz vairāk nekā 30 Krievijas algotņu aizturēšanu netālu no Minskas neilgi pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, pavēstīja Baltkrievijas Ārlietu ministrija.

Šāds solis sperts, lai novērstu centienus destabilizēt abas valstis, teikts ministrijas paziņojumā, kas izplatīts pēc tam, kad bija notikusi tikšanās ar Krievijas vēstnieku un Ukrainas vēstnieka pienākumu izpildītāju.

Tikmēr Baltkrievijas Ārlietu ministrija paprasījusi Krievijas vēstniekam Dmitrijam Mezencevam sniegt paskaidrojumus par Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" līdzstrādnieku ierašanās mērķiem un citiem viņu brauciena aspektiem.

Baltkrievijas Drošības padomes valsts sekretārs Anatolijs Ravkovs ceturtdien paziņoja, ka pret iepriekšējā dienā aizturētajiem "Vagner" kaujiniekiem - 32 Krievijas pilsoņiem un vienu Baltkrievijas pilsoni - ierosināta krimināllieta par teroraktu gatavošanu.

Viņš apstiprināja oficiālās ziņu aģentūras BELTA informāciju, ka valstī iesūtīti vairāk nekā 200 ārvalsts privātās militārās kompānijas kaujinieki, kuru mērķis bija destabilizēt stāvokli pirms prezidenta vēlēšanām.

"33 aizturēti, vēl 200 atrodas Baltkrievijas teritorijā. Notiek meklēšana, tas ir kā adata siena kaudzē," sacīja Ravkovs, piebilstot, ka aizturētie sākuši sniegt liecības.

Kā ziņots, Baltkrievijā Minskas apkārtnē tiesībsargājošo iestāžu darbinieki naktī uz trešdienu aizturēja 32 Krievijas privātās militārās kompānijas "Vagner" kaujiniekus, bet vēl viens aizturēts valsts dienvidos.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko saistībā ar Krievijas pilsoņu aizturēšanu trešdienas vakarā sasauca Drošības padomes steidzamu sēdi, kurā paziņoja, ka incidentu uzskata par ārkārtas notikumu un uzdevis Valsts drošības komitejas priekšsēdētājām Valērijam Vakuļčakam vērsties pie Krievijas varasiestādēm pēc paskaidrojuma.