Vācija pauž nopietnas bažas par koronavīrusa gadījumu pieaugumu

© AP/Scanpix/Leta

Vācijas slimību kontroles dienests otrdien pauda nopietnas bažas par koronavīrusa gadījumu skaita jauno pieaugumu, varasiestādēm vienlaikus izplatot brīdinājumu par ceļošanu uz atsevišķiem Spānijas reģioniem.

"Mēs nedrīkstam pieļaut, ka vīruss izplatās ātri un nekontrolējami," žurnālistiem sacīja Roberta Koha institūta (RKI) vadītājs Lotārs Vīlers.

"Pēdējā procesu attīstība saistībā ar Covid-19 gadījumu skaitu man un mums visiem RKI rada nopietnas bažas," viņš sacīja.

Vācijai centienos apslāpēt vīrusa izplatīšanos veicies krietni labāk nekā daudzām kaimiņvalstīm, tomēr Vīlers mudināja valsts iedzīvotājus rīkoties tā, lai progress netiktu izjaukts, īpaši ņemot vērā jauno inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu pēdējo nedēļu laikā.

"Mūsu rokās tagad ir tas, kā pandēmija attīstās Vācijā," sacīja Vīlers, mudinot vāciešus arī turpmāk ievērot profilakses pasākumus - bieži mazgāt rokās un ievērot sociālo distancēšanos.

Sejas masku valkāšanai jābūt obligātai ne tikai telpās, bet arī ārpus telpām, ja ieteikto pusotra metra distanci nav iespējams ievērot, viņš sacīja, nedaudz koriģējot iepriekšējos ieteikumus.

Brīdinājums pausts laikā, kad daudzas pasaules valstis cīnās ar jaunu inficēšanās gadījumu skaita pieaugumu, raisot bažas par pandēmijas otro vilni.

Vācijā īpašu satraukumu raisa cilvēki, kas atgriežas no brīvdienām ārzemēs.

Vācijas Ārlietu ministrija otrdien nākusi klajā ar atjaunotām ceļošanas rekomendācijām attiecībā uz trim Spānijas ziemeļdaļas reģioniem, kur no jauna konstatēts inficēšanās gadījumu skaita pieaugums.

"Nesvarīgi tūrisma braucieni uz Aragonas, Katalonijas un Navarras autonomajām kopienām šobrīd netiek ieteikti, ņemot vērā augsto inficēšanās līmeni, kas konstatēts atkārtoti, kā arī vietējā mēroga karantīnas režīmus," teikts paziņojumā.

Tas, ka vācieši, atgriežoties no brīvdienām ārzemēs, sev līdzi atved vīrusu, ir viens no iemesliem inficēšanās gadījumu skaita pieaugumam Vācijā, sacīja Vīlers, norādot, ka inficēšanās notiek arī darba vietās un ballītēs brīvā dabā.

Vācijā ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits sasniedzis 9122, inficēšanās ar koronavīrusu apstiprināta 206 242 cilvēkiem.

Pēdējo septiņu dienu laikā Vācijā vidēji reģistrēti 557 jauni inficēšanās gadījumi dienā. Jūnija sākumā šis skaitlis bija 350.

"Mēs vēl nezinām, vai šis ir otrā viļņa sākums, bet, protams, tā tas varētu būt," sacīja Vīlers. "Tomēr es esmu noskaņots optimistiski - ja mēs sekosim higiēnas noteikumiem, mēs to varam novērst, tas ir atkarīgs no mums."

Pasaulē

Tā kā Krievijas cietumā noindētā Putina ienaidnieka Alekseja Navaļnija politisko mantinieku cīņā par monopoltiesībām būt  vienīgajiem “īstenajiem” opozicionāriem izskanējis arī Latvijas vārds, tad, lai izvairītos no pārsteidzīgiem secinājumiem, nepieciešams izskaidrojums: kas ir kas šajā pamatīgajā putrā.