Afganistānā pārskaitīs vēlēšanu balsis

Afganistānas Neatkarīgā vēlēšanu komisija (IEC) pieņēmusi lēmumu veikt daļēju balsu pārskaitīšanu septiņās no 34 valsts provincēm, līdz ar to attālinot 18. septembrī notikušo vēlēšanu rezultātu paziņošanu.

"Mūsu rīcībā ir pierādījumi, kas apliecina, ka vēlēšanu rezultāti ir aizdomīgi, un mēs esam pieprasījuši balsu pārskaitīšanu," sarunā ar Reuters sacījis IEC komisārs Zekrija Barakzajs. Viņš atgādinājis, ka vēlēšanu komisija saņēmusi vairāk nekā 4000 sūdzību gan par pār-kāpumiem priekšvēlēšanu kampaņas un pašu vēlēšanu laikā, gan krāpšanos, skaitot balsis, un vairākas no šīm sūdzībām jau atzītas par pamatotām. Piemēram, Hostas provincē Afganistānas austrumos anulēti no pieciem vēlēšanu iecirkņiem saņemtie biļeteni. Novērotāji stāstījuši, ka it kā nenomazgājamā tinte, ar kuru atzīmēti nobalsojušo vēlētāju pirksti, patiesībā bijusi nomazgājama un ļāvusi cilvēkiem balsot vairākas reizes. Tāpat konstatēti gadījumi, kad vietējās vēlēšanu komisijas atļāvušas balsot cilvēkiem ar acīmredzami viltotiem identifikācijas dokumentiem, atgādina AP.

IEC vadītājs Fāzels Ahmads Manāvi sarunā ar AP piebildis, ka balsu pārskaitīšana iespējama vēl vairākās provincēs, jo komisija vēl nav izskatījusi visus no provincēm saņemtos rezultātus. Balsu pārskaitīšana notiks IEC komisāru uzraudzībā, un to varēs novērot gan vietējie, gan ārzemju novērotāji, protams, ja viņi jau nebūs pametuši Afganistānu. "Mēs vēlamies būt droši, ka viss norit pilnīgi atklāti," uzsvēris F. A. Manāvi.

Vēlēšanās uz 249 mandātiem parlamenta apakšpalā-tā kandidēja vairāk nekā 2500 cilvēku. To provizoriskos rezultātus IEC bija iecerējusi publiskot līdz oktobra vidum, bet galīgos rezultātus pasludināt līdz 30. oktobrim, taču, ņemot vērā lielo sūdzību un protestu skaitu, šo termiņu, visticamāk, nāksies pagarināt. Paralēli balsu pārskaitīšanai IEC uzsākusi izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kas vainojams krāpšanās gadījumos. Ņemot vērā visus šos apstākļus, gan Afganistānas prezidents Hamīds Karzajī, gan ASV sūtnis Afganistānā Stafans de Mistura atzinuši, ka pagaidām būtu pāragri vērtēt notikušās vēlēšanas kā sekmīgas.

Svarīgākais