Aptauja: uz Āfrikas jauniešiem vislielāko ietekmi atstājis Mandela

© pexels.com

Āfrikas jaunieši par visietekmīgāko personu uzskata Dienvidāfrikas prezidentu Nelsonu Mandelu un viņa cīņu par brīvību un cilvēktiesībām, liecina aptauja, kas veikta 14 Āfrikas valstīs.

86% aptaujāto norādīja, ka Mandelas pārstāvētās vērtības ir nozīmīgas arī šodien.

Dienvidāfrikas aparteīda režīms Mandelu 27 gadus turēja ieslodzījumā, taču 1990.gadā, iznākot brīvībā, viņš joprojām bija uzticīgs demokrātijas principiem un spēja panākt vienošanos par vispārēju vēlēšanu tiesību atzīšanu.

1993.gadā viņš līdz ar toreizējo baltādaino Dienvidāfrikas prezidentu Frederiku de Klerku saņēma Nobela Miera prēmiju par vienošanos, kas ļāva īstenot miermīlīgu aparteīda režīma izbeigšanu un pāreju uz demokrātiju.

1994.gadā Mandela kļuva par pirmo melnādaino Dienvidāfrikas Republikas prezidentu un vadīja valsti līdz 1999.gadam.

Viņš aizgāja mūžībā 2013.gadā 95 gadu vecumā.

Ičikovica ģimenes fons Āfrikas jauniešu aptauju publicējis dienu pirms Mandelas dzimšanas dienas.

Nelsona Mandelas fonds norādīja, ka Mandelas cīņa pret nevienlīdzību palīdz afrikāņiem arī šodien cīnīties pret jauno koronavīrusu.

"Pandēmija ir atmaskojusi uzkrītošu nevienlīdzību visa pasaulē, acīmredzamas plaisas starp bagātajiem un nabagajiem, un daudzi Āfrikā nonākuši situācijā, kurā izdzīvošana tiek apdraudēta, jo trūkst piekļuves veselības aprūpei," norādīja Nelsona Mandelas fonda pārstāvis.

Aptaujā 55% jauniešu norādīja, ka Mandelam vairāk nekā jebkuram citam bijusi ietekme uz Āfriku.

Aptaujā piedalījās 4200 sieviešu un vīriešu vecumā no 18 līdz 24 gadiem Kongo Republikā, Etiopijā, Gabonā, Ganā, Kenijā, Nigērijā, Mali, Malāvijā, Ruandā, Senegālā, Dienvidāfrikas Republikā, Togo, Zambijā un Zimbabvē.

Līdz ar pasākumiem par godu Mandelas dzimšanas dienai piektdien notiks arī ceremonijas Mandelas meitas Zindzi piemiņai. Viņa nomira šonedēļ slimnīcā Johannesburgā. Lai gan viņas nāves cēlonis netika publiski atklāts, viņas dēls medijiem sacīja, ka nāves dienā viņai konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu.

Svarīgākais