Rumānijas līderi atsakās no policijas apsardzes

© Scanpix/AFP

Rumānijas prezidents Trajans Basesku un premjers Emīls Boks atteikušies no policijas apsardzes, šādā veidā paužot savu neapmierinātību ar policistu piektdien sarīkoto demonstrāciju, kuras laikā likumsargi protestēja pret algu samazināšanu.

Prezidents pavēstījis, ka policisti ar savu nepārdomāto akciju pie viņa rezidences apšaubījuši pastāvošās varas autoritāti un licis saprast, ka šādiem cilvēkiem nevar uzticēties. Vakar šī incidenta dēļ par demisiju paziņojis iekšlietu ministrs Vasile Blaga.

AP ziņo, ka piektdienas protesta akcijā pie prezidenta rezidences - Kotrokeni pils - piedalījušies aptuveni 6000 policistu, kuri iebilduši, ka vispārējā taupības režīma ietvaros viņu algas tiks samazinātas par 25%. Rumānijas ziņu portāls Nineoclock.ro vēsta, ka neapmierinātie policisti pūtuši taurītes, svilpuši svilpes, metuši pils pagalmā savas ķiveres, simboliski pieķēdējušies pie pils žoga un skandējuši lozungus, kuros kritizēti un pat apvainoti prezidents, premjers un iekšlietu ministrs. Jau dažas stundas pēc protesta akcijas, kuras rīkošana iepriekš nebija saskaņota, prezidents devis rīkojumu iekšlietu ministrijas darbiniekiem, kuri viņu apsargā, atstāt viņa rezidenci, paziņojot, ka turpmāk uzticēsies tikai savai personīgajai apsardzei.

Skaidrojot savu rīcību, T. Basesku uzsvēris, ka policisti faktiski apšaubījuši valsts varas likumību. "Kotrokeni pils nav manējā, es te esmu tikai pagaidu iemītnieks. Taču tā ir Rumānijas valsts simbols un kā prezidents es nevaru asociēt Rumānijas prezidentūru ar darbiniekiem, kuri pārkāpuši likumu," viņš sacījis. Prezidents arī piebildis, ka pretēji policistu arodbiedrības izplatītajai informācijai, viņš nav atteicies tikties ar neapmierinātajiem policistiem. T. Basesku uzsvēris, ka tobrīd vienkārši nav atradies Bukarestē, tādēļ apspriesties ar policijas arodbiedrības līderiem uzdevis vienam no saviem padomniekiem.

Valdības pārstāve Joana Munteana vakar apstiprinājusi, ka arī premjers E. Boks atteicies no policijas apsardzes. Svētdienas vakarā viņš atgriezās no Ņujorkas, kur piedalījās ANO Ģenerālajā Asamblejā un paziņoja, ka iztiks bez policijas eskorta ceļā no lidostas uz savu rezidenci. "Tas bija mutisks rīkojums," precizējusi J. Munteana, piebilstot, ka rakstiska pavēle sekos jau tuvākajā laikā.

Iekšlietu ministrs V. Blaga pirms vakarrīt paziņoja par savu demisiju, informēja, ka uzsākta iekšējā izmeklēšana un akcijas organizētājiem jārēķinās ar nopietnu sodu. "Tiem, kuri pieļāva šo kļūdu, par to nāksies samaksāt. Arodbiedrības līderiem, kuri organizēja pūli un virzīja to uz pili, būs jāmaksā soda naudas, bet dažiem - piemēram, tiem pieciem mūsu kolēģiem, kuri uz demonstrāciju līdzi bija paņēmuši šaujamieročus - draud kriminālatbildība," sarunā ar televīzijas kompāniju Realitatea TV sacījis ministrs, piebilstot, ka tos, kurus tiesa atzīs par vainīgiem, protams, atbrīvos no darba.

Prezidenta un premjera lēmumu jau asi kritizējuši Rumānijas arodbiedrību un politiskās opozīcijas līderi. Nacionālā arodbiedrību bloka (BNS) prezidents Dumitru Kostins uzsvēris, ka tas liecinot par cilvēktiesību neievērošanu un virzību uz autoritatīvu valsts varu. Savukārt opozīcijā esošās partijas PNL līderis Krins Antonesku šo lēmumu nosaucis ar politiski bezatbildīgu, uzsverot, ka tas pretstata dažādas drošības struktūras. Turklāt oktobra sākumā Rumānijā izsludinātas vairākas demonstrācijas un nav skaids kā policisti pēc prezidenta un premjera demarša to laikā pildīs savus pienākumus.

Svarīgākais