Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Pensionāri Grieķijā uzvar tiesā lietā par pensiju samazināšanu

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Grieķijas tiesa otrdien lēmusi par labu pensionāriem kolektīvajā tiesas prāvā, kurā pensionāri pieprasīja kompensēt starptautisko aizdevumu laikā ciestos zaudējumus ienākumos.

Grieķijas sabiedrība uzmanīgi sekoja līdzi šai prāvai laikā, kad valsts cieš no jaunā koronavīrusa pandēmijas ekonomiskajām sekām un, visticamāk, atkritīs atpakaļ smagā recesijā.

Tiesa nolēma, ka pensiju samazināšana 2015.gadā un 2016.gadā notikusi bez pienācīgas likumdošanas un pensionāri ir tiesīgi saņemt atpakaļ naudu, kas zaudēta pensiju samazinājuma rezultātā.

Tiesa lēma par labu pensionāriem, kuru asociācijas bija tieši iesaistītas prasības iesniegšanā. Taču tiesas spriedums var pavērt ceļu plašākām prasībām, kam savukārt var būt lielāka ietekme uz valsts finansēm.

Valdība jau paziņojusi, ka ievēros tiesas lēmumu.

Grieķijas mediji ziņo, ka valdība varētu attiecināt spriedumu uz visiem pensionāriem, ko ietekmēja konkrētā pensiju samazināšana.

Īstenojot starptautisko aizdevēju prasības, pensijas Grieķijā laikā no 2010.gada līdz 2018.gadam tika samazinātas vairākas reizes.