Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Covid-19: vairāk nekā 80 miljonāri aicina paaugstināt nodokļus bagātajiem visā pasaulē

© Romāns Kokšarovs/F64

Vairāk nekā 80 miljonāri pirmdien atklātā vēstulē aicinājuši valdības visā pasaulē piemērot bagātniekiem lielākus nodokļus, lai palīdzētu finansēt ekonomikas atveseļošanu no krīzes, ko radījusi jaunā koronavīrusa pandēmija.

Miljonāri vēstulē pauduši viedokli, ka viņiem būtu nekavējoties, pamatīgi un uz ilgu laiku jāpiemēro augstāki nodokļi.

Vēstules parakstītāju vidū ir uzņēmējs Džerijs Grīnfīlds, režisori Ričards Kērtiss un Abigeila Disneja.

"Kad Covid-19 skāris pasauli, miljonāriem kā mums ir kritiska loma mūsu pasaules dziedēšanā. (..) Nē, mēs neesam tie, kas rūpējas par slimajiem intensīvās aprūpes nodaļās. Mēs nevadām ātrās palīdzības mašīnas (..). Mēs nepiepildām pārtikas veikalu plauktus un nepiegādājam pārtiku. Bet mums ir nauda, daudz naudas. Nauda, kas tagad ir izmisīgi nepieciešama un būs nepieciešama turpmākajos gados, mūsu pasaulei atkopjoties no šīs krīzes," teikts vēstulē.

Valstīm cīnoties ar pandēmiju un tās sekām ekonomikā, vairākas valstis jau ir ierosinājušas ideju palielināt nodokļus.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess šomēnes lika noprast, ka valdība varētu piemērot augstākus nodokļus, un arī Krievija gatavojas palielināt nodokļus cilvēkiem ar augstiem ienākumiem.

Saūda Arābija jau ir palielinājusi tirdzniecības nodokli, lai kompensētu vīrusa sekas un naftas cenu krišanos.

Miljonāru vēstule ar aicinājumu paaugstināt nodokļus tapusi sadarbojoties tādām organizācijām kā "Oxfam", "Tax Justice UK" un "Patriotic Millionaires".