Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Baltijas jūrā iebraukusi jaudīga Krievijas kodolzemūdene

© TASS/SCANPIX/LETA

Baltijas jūrā ceturtdienas rītā iebrauca jaudīga Krievijas kodolzemūdene, kas varētu būt "Oscar-II" klases zemūdene "Orjol" (K-266), piektdien ziņoja vietne estonianworld.com, atsaucoties uz rakstu žurnālā "Forbes".

Spārnoto raķešu kodolzemūdene iebrauca Baltijas jūrā zem Lielā Belta tilta, kas savieno Dānijai piederošās Zēlandes un Fīnas salas.

"Forbes" vēstīja, ka Krievija parasti sūta uz šo rajonu tikai dīzeļelektriskās zemūdenes, bet "Oscar-II" klases zemūdenes ierašanās ievērojami palielinās Krievijas karaflotes jaudu Baltijas jūrā.

Ir gaidāms, ka šī zemūdene piedalīsies Krievijas Jūras kara flotes dienas parādē 26.jūlijā Sanktpēterburgā. Žurnāls tomēr izteica pieņēmumu, ka tā varētu piedalīties militārās mācībās kopā ar citām vienībām, un tas būtu spēka demonstrējums Baltijas jūrā.

"Forbes" atzīmēja, ka "Orjol" ir nozīmīga, jo tā transportē virsskaņas raķetes "P-800 Oniks", kas var tikt vērstas gan pret karakuģiem, gan pret sauszemes mērķiem. Tajā var ielādēt arī sauszemes uzbrukuma spārnotās raķetes "3M13K Kalibr", kas ir aptuveni ekvivalentas amerikāņu spārnotajām raķetēm "Tomahawk".

"Orjol" ir viena no trim "Oscar-II" klases zemūdenēm, kas vēl kalpo Krievijas Ziemeļu flotē. Tās visas ir piesaistītas 11.zemūdeņu divīzijai, kura noenkurota Kolas pussalā uz ziemeļrietumiem no Severomorskas.

Zemūdene tika nolaista ūdenī 1989.gada 19.janvārī Severodvinskas kuģubūvētavā "Sevmaš" un bija paredzēta padomju karaflotei. No 1991. līdz 1993.gadam šīs zemūdenes nosaukums bija "Severodvinsk", bet 1993.gadā tā tika pārdēvēta par "Orjol" un tika iekļauta Krievijas karaflotē.