Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

FOTO: Serbijā jau trešo dienu turpinās protesti

© AFP/SCANPIX/LETA

Ceturtdien visā Serbijā jau trešo dienu pēc kārtas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku, lai protestētu pret valdības lēmumu atjaunot koronavīrusa pandēmijas dēļ ieviestos ierobežojumus.

Tomēr, atšķirībā no divām iepriekšējām dienām, ceturtdien protesta akcijas visumā bija miermīlīgas.

Belgradā tika sarīkota sēdošā demonstrācija pie parlamenta.

Demonstrācijas notika arī abās pārējās Serbijas lielākajās pilsētās - Novisadā un Nišā.

Belgradā neliela grupa labējo ekstrēmistu vairākkārt mēģināja izraisīt sadursmes ar policiju, taču pārējie protestētāji viņus patrieca.

Demonstrācijas, kas otrdienas vakarā Belgradā sākās kā protesti pret valdības ieceri atjaunot Covid-19 dēļ noteiktos ierobežojumus, trešdien jau izvērtās vispārējos protestos pret Serbijas prezidentu Aleksandru Vučiču.

Par vienu no izplatītākajiem kļuvis protestētāju sauklis: "Vučičs ir bīstamāks par Covid!"

Vučičs vardarbībā, ko Belgrada pieredzēja abās iepriekšējās naktīs, ceturtdien vainoja "noziedzīgus huligānus".

Tikmēr iekšlietu ministrs Neboiša Stefanovičs pat paziņojis, ka notiekošais esot valsts apvērsuma mēģinājums.

Kā ziņots, dažas stundas pēc tam, kad Vučičs otrdien paziņoja par nodomu nedēļas nogalē ieviest komandantstundu, lai iegrožotu jauno Covid-19 infekcijas uzliesmojumu, Belgradas ielās izgāja tūkstošiem cilvēku.

Lai gan pēc vardarbīgajām sadursmēm Vučičs piekāpies un ceturtdien valdība oficiāli atteicās no komandantstundas ieviešanas, protesti tupinās, par spīti varasiestāžu lēmumam aizliegt pulcēties vienviet vairāk nekā desmit cilvēkiem.

Valdība arī nolēmusi Belgradā saīsināt veikalu, bāru un citu uzņēmumu darbalaiku.

Premjerministre Ana Brnabiča paziņojusi, ka valdības lēmumam neesot nekāda sakara ar protestiem, atzīstot, ka ļaudis, domājams, labprātāk pakļaušoties vieglākiem ierobežojumiem.

Sašutušie protestētāji tā dēvētā infekcijas otrā viļņa izraisīšanā vaino pašu Vučiču, kurš priekšlaicīgi atcēlis sākotnējos ierobežojumus pirms jūnijā notikušajām vēlēšanām.

Opozīcija vēlēšanas boikotēja, un pārliecinošu uzvaru tajās guva prezidenta pārstāvētā Serbijas Progresīvā partija (SNS), kas ieguva 188 no 250 deputātu vietām.

Taču pēdējo divu nedēļu laikā atkal sācis strauji pieaugt no jauna konstatēto inficēšanās gadījumu skaits. Pieaudzis arī Covid-19 izraisīto nāves gadījumu skaits.

Sadursmēs, kas izcēlās divās iepriekšējās naktīs, ievainoti aptuveni 50 policisti, vēsta varasiestādes.

Tikmēr starptautiskās žurnālistu organizācijas paudušas bažas par uzbrukumiem žurnālistiem protestu laikā, norādot, ka saņemtas ziņas vismaz par 14 šādiem incidentiem.

Protestu vadību nav uzņēmusies neviena politiskā partija, uz tajos piedalās visa politiskā spektra pārstāvji, sākot ar kreisajiem un beidzot ar labējiem, kas ir vienoti savā nepatikā pret Vučiča autoritāro vadības stilu.

Tikmēr Vučičs protestos apsūdzējis "fašistus" un "iejaukšanos no ārvalstīm".

Prezidents norādījis, ka protesti esot mēģinājums "kaitēt Serbijas tēlam" brīdī, kad viņš gatavojas atsākt sarunas ar Kosovu par savstarpējo attiecību normalizāciju.