Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Džonsons paver iespēju publiskot ziņojumu par Krievijas iejaukšanos Lielbritānijas politikā

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons ceturtdien pavēris iespēju beidzot publiskot ilgi gaidīto parlamentāro ziņojumu par iespējamo Krievijas iejaukšanos Apvienotās Karalistes politikā.

Valdības preses pārstāvis paziņoja, ka parlamenta izlūkošanas un drošības komiteja tiks no jauna izveidota nākamajā nedēļā un pēc tam varēs publiskot ziņojumu par Krievijas aktivitātēm Lielbritānijā, tostarp iespējamo jaukšanos 2016.gada breksita referendumā.

Komiteja pabeidza 50 lappušu biezo ziņojumu pērnā gada martā un oktobrī izlūkdienesti atļāva to publiskot. Taču Džonsons zaļo gaismu deva tikai pēc tam, kad komiteja jau bija izformēta pirms parlamenta pirmstermiņa vēlēšanām, kas notika decembrī.

Pēc tam ziņojumu nevarēja publicēt, kamēr nebija izveidota jauna komiteja, kas prasa laiku, jo komitejas jaunie locekļi jāapstiprina balsojumā parlamentā.

Gaidāms, ka jaunās komitejas sastāvs tiks publiskots jau šodien un nākamās nedēļas sākumā viņi tiks apstiprināti parlamentā.

Džonsons paziņoja, ka lēmumu par ziņojuma publiskošanu pieņems komiteja, bet aicināja to darīt pēc iespējas ātrāk.

Komiteja izmeklēšanu par Krievijas aktivitātēm sāka 2017.gada novembrī, reaģējot uz bažām par Krievijas jaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās 2016.gadā un breksita referendumā.

Toreizējā Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja apsūdzēja Krieviju par viltus ziņu izplatīšanu, lai sētu nesaskaņas Rietumos un grautu institūcijas.

Komitejas bažas vēl palielināja bijušā Krievijas dubultaģenta Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas saindēšana Lielbritānijā 2018.gada martā, kurā Londona vainoja Maskavu.

Bijušais komitejas vadītājs Dominiks Grīvs pārmeta Džonsonam, ka viņš tīšām aizkavējis ziņojuma publiskošanu, lai tas notiktu pēc vēlēšanām. Dauningstrīta to noliedza.

Opozīcijā esošās Leiboristu partijas politiķi izteikušies, ka ziņojums varētu saturēt pierādījumus par Džonsona vadītās Konservatīvās partijas saistību ar Krievijas miljardieriem.