Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Tramps draud apturēt finansējumu skolām, kas rudenī netiks atvērtas

© ZUMAPRESS.com/SCANPIX/LETA

ASV prezidents Donalds Tramps, kurš apņēmies panākt skolu atkalatvēršanu, neraugoties uz bažām par Covid-19, trešdien draudēja apturēt federālo finansējumu mācību apgabaliem, kuros esošās skolas rudenī netiktu atvērtas.

Tramps žēlojās, ka ASV sabiedriskās veselības amatpersonu noteiktās drošības vadlīnijas ir nepraktiskas un pārāk dārgas.

Neilgi pēc tam ASV viceprezidents Maiks Penss paziņoja, ka Slimību kontroles un profilakses centri nākamnedēļ nāks klajā ar jauniem ieteikumiem, "kas dos visus jaunos instrumentus mūsu skolām".

Penss sacīja, ka šie ieteikumi ļaus saglabāt skolēnu drošību, bet "prezidents šodien pateica, ka mēs negribam, lai šie ieteikumi būtu pārāk stingri".

Neraugoties uz Trampa pastiprināto spiedienu uz štatu un vietējo pašvaldību amatpersonām, Ņujorkas mērija paziņoja, ka lielākā daļa skolēnu atgriezīsies klasēs tikai divas vai trīs dienas nedēļā, bet pārējo laiku mācīsies tiešsaistē.

"Vairums skolu nespēs uzņemt visus bērnus skolā vienlaicīgi," sacīja Ņujorkas mērs Bils de Blazio.

Tramps uzstāja, ka drošības problēmas var tikt pārvarētas un skolu atkalatvēršana "ir svarīga bērniem un ģimenēm". "Varu atņemt finansējumu, ja tās netiks atvērtas!" draudēja Tramps.

Tramps tviterī rakstīja, ka tādas valstis kā Vācija, Dānija un Norvēģija ir atkal atvērušas skolas "bez jebkādām problēmām".

Penss pieļāva iespēju, ka likumprojekti par atbalstu Covid-19 skartajiem uzņēmumiem un iestādēm var tikt saistīti ar skolu atkalatvēršanu, "lai dotu štatiem spēcīgu stimulu un pamudinājumu panākt bērnu atgriešanos skolā".