Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Pasaulē

ASV apsverot aizliegt "TikTok"

© EP/SCANPIX/LETA

Baltais nams izskata iespējas aizliegt Ķīnas uzņēmumu mobilās lietotnes, tostarp "TikTok", apstiprinājis ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"Runājot par ķīniešu lietotnēm cilvēku mobilajos tālruņos, es varu jums apliecināt, ka Savienotās Valstis nokārtos arī šo jautājumu. Es nevēlos apsteigt prezidentu [Donaldu Trampu], bet tas ir jautājums, ko mēs aplūkojam," intervijā telekanālam "Fox News" sacīja Pompeo.

Viņš norādīja, ka cilvēkiem vajadzētu lejuplādēt šādas lietotnes tikai tad, ja viņi vēlas, lai viņu privātā informācija nonāk Ķīnas Komunistiskās partijas rīcībā.

Reaģējot uz Pompeo izteikumiem, "TikTok" preses pārstāvis sacīja, ka "Tik Tok" nav augstākas prioritātes par "drošu lietotnes pieredzi" klientiem.

"Mēs nekad neesam nodevuši lietotāju datus Ķīnas valdībai un nedarītu to," paziņoja "TikTok" pārstāvis.

ASV politiķi vairākkārt kritizējuši "TikTok", kas pieder Pekinā bāzētajam jaunuzņēmumam "ByteDance", uzskatot to par draudu nacionālajai drošībai.

Indija jūnijā aizliedza 59 mobilās lietotnes, kas saistītas ar Ķīnu, tostarp "TikTok" un "WeChat", bažījoties, ka tās rada apdraudējumu valsts drošībai.

Deli šādu lēmumu pieņēma laikā, kad abu valstu starpā izraisījās saspīlējums robežstrīda reģionā Himalajos. Sadursmēs Galvanas ielejā Ladākhā 15.jūnijā dzīvību zaudēja 20 Indijas karavīri.

ASV amatpersonas atzinīgi novērtēja Indijas lēmumu aizliegt šīs mobilās lietotnes.

Vašingtona jau ir vērsusi sankcijas pret Ķīnas telekomunikāciju aprīkojuma ražotājiem "Huawei"un ZTE, apsūdzot tos Savienoto Valstu nacionālās drošības apdraudēšanā.