Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Pēc pilotu viltus licenču skandāla Pakistānas nacionālajai aviosabiedrībai liedz lidot ES

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Pēc pilotu viltus licenču skandāla Pakistānas nacionālajai aviosabiedrībai "Pakistan International Airlines" (PIA) sešus mēnešus aizliegts lidot uz Eiropas Savienību (ES).

PIA pagājušajā nedēļā paziņoja, ka tā nekavējoties aizliegs lidot 141 no 434 lidsabiedrības pilotiem, jo valdības veiktā pārbaudē konstatēts, ka šie piloti ieguvuši viltotas licences vai krāpušies eksāmenos, ļaujot tos nokārtot citiem viņu vietā.

ES aviācijas drošības aģentūra (EASA) informēja PIA, ka nav pārliecināta, vai atlikušie piloti ir pienācīgi kvalificēti, un norādīja, ka ir zaudējusi uzticību PIA, ziņu aģentūrai AFP teica aviosabiedrības preses pārstāvis.

Saskaņā ar Pakistānas valdības pērn veiktu pārbaudi, kuras detaļas tika publiskotas pagājušajā nedēļā, 262 no 860 Pakistānas aktīvajiem pilotiem bijuši ar viltotām licencēm vai krāpušies eksāmenos. Vairāk nekā puse šādu pilotu bija no PIA.

EASA paziņoja, ka šo atklājumu dēļ aizliegusi uz ES lidot PIA un vēl vienai mazākai Pakistānas privātai aviokompānijai "Vision Air International".

PIA gaisa flotē ir 31 lidmašīna, bet uzņēmumā ir nodarbināti apmēram 14 500 cilvēku.

Jaunā koronavīrusa pandēmijas dēļ PIA pēdējos mēnešos veikusi mazāk starptautisko lidojumu. Taču nesen aviosabiedrība atsāka pārdot biļetes reisiem uz piecām Eiropas pilsētām, tostarp Parīzi, Milānu un Barselonu.

22.maijā notika PIA lidmašīnas katastrofa Karāči.

Varasiestādes šajā aviokatastrofā, kurā gāja bojā 98 cilvēki, vaino galvenokārt abus lainera "Airbus 320" pilotus, kas nolaišanās laikā runājuši pat koronavīrusu un aizmirsuši izlaist lidmašīnas riteņus.