Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Daļēji izformēs Vācijas armijas īpašo uzdevumu vienību

© AP/SCANPIX/LETA

Vācijas aizsardzības ministre Annegrēta Krampa-Karenbauere otrdien paziņojusi, ka devusi rīkojumu daļēji izformēt Bundesvēra Īpašo uzdevumu komandu (KSK), kas tikusi kritizētu par labējo ekstrēmismu.

KSK "kļuvusi daļēji neatkarīga" no komandas ķēdes ar "toksisku vadības kultūru", tādēļ KSK vairs nevar turpināt pastāvēt esošajā formā, laikrakstam "Sueddeutsche Zeitung" sacījusi ministre.

Viņa paziņojusi, ka tiks izformēta viena no KSK četrām grupām, kurā ekstrēmisms ir visizteiktākais, un vairs netiks atjaunota.

KSK komandieris Markuss Kreitmairs saglabās amatu, bet KSK nepiedalīsies manevros vai starptautiskās misijās, kamēr nebūs pabeigta pārstrukturēšana.

Krampa-Karenbauere raksturoja jaunākos atklājumus par KSK, tostarp 48 000 munīcijas vienību un 62 kilogramu sprāgstvielu pazušanu, kā satraucošus.

Iekšējā izmeklēšanā tiks noskaidrots, vai munīcija tika nozagta vai arī zudums izskaidrojams ar sliktu uzskaiti.

KSK parasti tiek uzticēti delikāti un riskanti uzdevumi, piemēram, ķīlnieku glābšanas operācijas un pretterorisma misijas ārvalstīs.

Taču pēdējos gados pieaugušas aizdomas, ka daļa KSK karavīru lolo galēji labējus uzskatus.

2017.gada aprīlī KSK komandiera atvadu ballītē karavīri mētājuši cūku galvas, salutējuši ar nacistu sveicienu un klausījušies labējo radikāļu rokgrupu mūziku.

Krampa-Karenbauere maijā izveidoja darba grupu problēmas risināšanai, un tās paveikto plānots izvērtēt oktobrī.

Vācijas militārais izlūkdienests MAD paziņojis, ka aptuveni 600 Bundesvēra karavīri tiek turēti aizdomās par labējo ekstrēmismu, tostarp 20 karavīri no KSK.

Nākot gaismā faktam, ka armijas kazarmās atklātā vietā izvietotas Vērmahta relikvijas, 2018.gadā toreizējā Vācijas aizsardzības ministre Urzula fon der Leiena deva rīkojumu bruņotajiem spēkiem atbrīvoties no visām saitēm ar nacistisko pagātni.

Leiena arī lika pārdēvēt kazarmas, kuru nosaukumos vēl bija saglabājušās Otrā pasaules kara dalībnieku vārdi.