Japāna piekāpjas Ķīnai un atbrīvo kuģa kapteini

Japāna ir piekritusi atbrīvot Ķīnas kuģa kapteini, kas pirms divām nedēļām tika sagūstīts pēc viņa vadītā kuģa sadursmes ar Japānas krasta apsardzes patruļas laivām. Šo divu nedēļu laikā Ķīna vairākkārt bija pieprasījusi jūrnieku izdot un iesaldējusi vidējā un augstākā līmeņa attiecības ar Japānu.

Japāna Džaņu Cjisjunu apsūdzēja tīšā avārijas izraisīšanā Austrumķīnas jūrā. Incidents notika netālu no salām, uz kurām abām valstīm ir pretenzijas. Ķīna uzskatīja, ka tās pilsoņa arests ir nelikumīgs.

Atbildot uz kapteiņa arestu, Ķīna aizturēja četrus Japānas pilsoņus, kas tiek turēti aizdomās par militāro objektu nelikumīgu filmēšanu. Aizturētie bija japāņu strādnieki, kuri Japānā bija ieradušies, lai pieteiktos projektam par 2. pasaules kara ķīmisko ieroču iznīcināšanu.

Ķīna arī bija paziņojusi par valdības un pašvaldību līmeņa kontaktu pārtraukšanu ar Japānu.

Lai arī daudzi cilvēki Japānā uzskata, ka valdība ir piekāpusies Ķīnas spiedienam, tomēr, kā norāda BBC, Japānai šajā strīdā bija daudz, ko zaudēt. Japānas ekonomika ir atkarīga no eksporta, bet Ķīna ir tās lielākā tirdzniecības partnere, turklāt Ķīna bija apturējusi arī resursu sūtīšanu uz Japānu, kur tie tiek izmantoti augsto tehnoloģiju rūpniecībā.

Svarīgākais