Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Pasaulē

Arī pēc 1.jūlija Eiropas Savienībā būs atļauts ieceļot tikai 14 valstu pilsoņiem

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Arī pēc 1.jūlija Eiropas Savienībā (ES) būs liegta vairuma trešo valstu, tostarp ASV, pilsoņu ieceļošana, aģentūrai DPA pavēstījuši bloka diplomāti.

ES būs atļauts ieceļot tikai 14 valstu pilsoņiem.

"Drošo valstu" sarakstā iekļauta Alžīrija, Austrālija, Gruzija, Japāna, Jaunzēlande, Kanāda, Maroka, Melnkalne, Ruanda, Serbija, Dienvidkoreja, Taizeme, Tunisija un Urugvaja.

ES nav iebildumu arī pret Ķīnas pilsoņu ieceļošanu, taču atļauja ķīniešiem tiks dota tikai pēc tam, kad Pekina atcels aizliegumu ieceļot ES pilsoņiem.

Tagad ierosināta šī lēmuma rakstveida apstiprināšanas procedūra Eiropadomē, vēsta diplomāti.

Pirms trim mēnešiem ES dalībvalstis, kā arī Šveice, Norvēģija, Islande un Lihtenšteina vienojās covid-19 pandēmijas dēļ slēgt ārējās robežas trešo valstu pilsoņiem, kuru ceļojumi netiek atzīti par svarīgiem.

Pašlaik izņēmuma kārtā ES atļauts ieceļot vienīgi trešo valstu pilsoņiem, kuru dzīvesvieta ir bloka teritorijā, ES pilsoņu ģimenes locekļiem un diplomātiem.

ES dalībvalstu debates par to, kuru valstu pilsoņiem robežas pēc 1.jūlija atvērt, ilga vairākas nedēļas.

Dažas valstis pauda iebildumus pret ieceļošanas aizlieguma saglabāšanu ASV pilsoņiem, kamēr ķīniešiem ieceļošana varētu tikt atļauta. Šāds lēmums varētu izraisīt politiskas sekas, izsaucot Vašingtonas neapmierinātību.

Sarakstu iecerēts pārskatīt ik pa divām nedēļām.

Lai valsti atzītu par drošu, jauno inficēto skaits nedrīkstētu pārsniegt 16 uz 100 000 iedzīvotāju, kas atbilst ES vidējam rādītājam.

Tikmēr ASV pēdējo divu nedēļu laikā reģistrēti vairāk nekā 120 inficēšanās gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju.

Paredzēts, ka rakstiskā balsošanas procedūra ilgs līdz otrdienas pēcpusdienai, vēsta avoti ES.

Lēmums šajā jautājumā tiek pieņemts ar tā dēvēto kvalificēto vairākumu, tas ir, ja par to nobalso vismaz 55% valstu, kas pārstāv vismaz 65% ES pilsoņu.