Bin Ladens vairs nav terorists Nr.1

© Scanpix

Rietumu specdienesti aktivizējuši centienus notvert vai likvidēt amerikāņu izcelsmes jemenieti Anvaru al Avlaki, kurš tagad ieguvis terorista numur viens statusu, atņemot to Osamam bin Ladenam, vēsta ziņu aģentūra ITAR-TASS.

Kā uzskata speciālisti, al Avlaki patlaban rada lielākus draudus nekā bin Ladens, kurš pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem bija spiests pamest aktīvo darbību un slēpties no atriebības.

39 gadus vecais al Avlaki iekļauts ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes likvidējamo personu sarakstā, kas ar savu teroristisko darbību rada draudus mūsdienu sabiedrībai.

ASV jemeniešu imigrantu ģimenē dzimušais al Avlaki ir vispazīstamākais islāmists, kurš aktīvi izmanto internetu un videotehniku, lai propagandētu terorismu un mobilizētu fanātiski noskaņotos elementus cīņai ar Rietumiem.

"YouTube" tīmekļa videotēkā vēl nesen bija atrodami 1900 al Avlaki lekciju ieraksti.

Nevainojamā angļu valodā runājošais al Avlaki veic plašu un aktīvu propagandas darbu, iesaistot ekstrēmistu rindās Eiropas Savienības un ASV musulmaņu jaunatni.

Kā liecina kompetenti avoti, teju vai visi teroristi, kas pēdējā laikā rietumvalstīs īstenojuši teroraktus vai arī centušies to darīt, bijuši saistīti ar al Avlaki.

Atbilstoši jaunākajiem datiem al Avlaki atrodas vai nu Jemenā, vai Somālijā, uz kurieni pēdējo 12 mēnešu laikā pārvirzījies "Al Qaeda" aktivitāšu centrs.

Svarīgākais