FOTO: Baltkrievijas pilsētās aizturēti desmitiem protestētāju

© EPA/SCANPIX/LETA

Baltkrievijas pilsētās piektdien aizturēti desmitiem protestētāju, kas piedalījās piketos, lai atbalstītu autoritārajam prezidentam Aleksandram Lukašenko alternatīvus kandidātus augustā paredzētajās prezidenta vēlēšanās.

Piketi notika Minskā, Brestā, Gomeļā, Vitebskā, Grodņā, Mogiļevā, Žlobinā, Lidā, Bobruiskā, Soļigorskā, Baranovičos, Molodečnā, Rečicā un citās pilsētās.

Minskā piketētāji veidoja dzīvās ķēdes centrā un citās pilsētas daļās. Galvaspilsētas centrālajā ielā Neatkarības prospektā omonieši mēģināja nepieļaut dzīvās ķēdes izveidošanu un aizturēja piketētājus. Protestētājus aizturēja arī civildrēbēs ģērbti cilvēki.

Tika aizturēti arī "Radio Brīvība", ziņu aģentūras "Reuters", portālu "Tut.by" un "Onliner.by", kā arī citu mediju žurnālisti.

Minskā piektdienas vakarā bija problēmas ar mobilā interneta darbību, tāpēc žurnālisti nevarēja straumēt notiekošo. Vairākās galvaspilsētas centrālās ielas - Neatkarības prospekta -- daļās bija slēgta transporta kustība. Laiku pa laikam tika pārtraukta piekļuve vairākām metro stacijām pilsētas centrā.

Protestētāju aizturēšanas notika ne tikai Minskā, bet arī citās Baltkrievijas pilsētās. Pec aculiecinieku sociālajos tīklos ziņotā, lai traucētu protestus, reģionu pilsētās tikušas slēgtas ielas, kā arī ielās bijuši redzami daudzi omonieši.

Piektdien Baltkrievijā noslēdzās parakstu vākšana kandidātu izvirzīšanai 9.augustā paredzētajām prezidenta vēlēšanām.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) piektdien pieprasīja Baltkrievijai atbrīvot Lukašenko potenciālo galveno konkurentu prezidenta vēlēšanas Viktoru Babariko, kurš agrāk vadīja banku "Belgazprombank", kas ir Krievijas enerģētikas milža "Gazprom" apakšstruktūra.

Babariko un viņa dēls šonedēļ tika aizturēti uz aizdomu pamata par korupciju. Tomēr Babariko atbalstītāji kategoriski noraida šīs apsūdzības.

"ES aicina Baltkrievijas varasiestādes nekavējoties atbrīvot viņu no pirmstiesas apcietinājuma un garantēt likuma varas ievērošanu," paziņoja ES pārstāvis sakariem ar presi ārlietu jautājumos Peters Stano.

Paziņojumā uzsvērts, ka visām izmeklēšanām jābūt objektīvām un bez politiskā spiediena.

Lēmums par vēlēšanu rīkošanu 9.augustā tika pieņemts tikai pagājušajā mēnesī, atstājot maz laika potenciālajiem opozīcijas kandidātiem, lai tām sagatavotos.

"Nevienu potenciālo kandidātu nedrīkst atturēt no reģistrēšanas procedūras izpildīšanas politiski motivētu iegrožojošu pasākumu dēļ," teikts ES paziņojumā.

Protestu laikā Baltkrievijā pēdējās nedēļās aizturēti desmitiem opozīcijas atbalstītāju.

Lukašenko, kurš kopš uzvaras prezidenta vēlēšanās 1994.gadā Baltkrievijā izveidojis autoritāru režīmu, augustā gaidāmajās vēlēšanās kandidēs uz sesto pilnvaru termiņu.

Eiropas Drošības un sadarbības organizācija (EDSO) kopš 1995.gada nevienas Baltkrievijā notikušās vēlēšanas nav atzinusi par brīvām un godīgām.