ASV armijā nevarēs dienēt atklātie homoseksuālisti

ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija paudusi vilšanos par to, ka republikāņiem Senātā izdevies bloķēt likumprojektu, kas paredzēja piešķirt tiesības dienēt ASV armijā arī atklātiem homoseksuālistiem.

Kopš deviņdesmitajiem gadiem armijā spēkā ir tā dēvētais neprasi un nesaki (don"t ask, don"t tell) princips, saskaņā ar kuru komandieriem nav tiesību noskaidrot savu padoto seksuālo orientāciju, bet tiem, kuri atklāti demonstrē homoseksuālismu, armija ir jāatstāj.

"Mēs esam vīlušies, ka nespējam virzīt uz priekšu šo likumprojektu, taču centīsimies to darīt vēlāk," AP citē Baltā nama pārstāvja Roberts Gibsa sacīto. Otrdienas vakarā ierosinājumu turpināt debates par Pentagona militāro izdevumu likumprojektu, kuram pievienota minētā aizlieguma atcelšana, atbalstīja 56 senatori, bet pret to balsoja 43 senatori. Lai tas tiktu pieņemts, bija vajadzīgs vismaz 60 senatoru atbalsts – AFP norāda, ka pret likumprojektu nobalsojuši arī divi demokrātu partijas senatori.

B. Obama iepriekš ir izteicies pret aizliegumu atklātiem homoseksuāļiem dienēt armijā, bet solījis to atcelt tikai pēc tam, kad būs izpētīts, kā šā aizlieguma atcelšana ietekmētu karavīru morāli un kaujas gatavību. Jāpiebilst gan, ka armijā nesen veiktās aptaujas liecina, ka lielākā daļa militārpersonu neuzskata, ka dienējošajiem gejiem jāpiešķir tiesības atklāti sludināt savu seksuālo orientāciju. Tajā pašā laikā aptaujas, kas veiktas visu iedzīvotāju vidū, liecina par atbalstu šādam likumam. Tā piekritēji atgādina, ka aptuveni 14 000 profesionālu karavīru bijuši spiesti atstāt dienestu, jo nav vēlējušies slēpt homoseksuālo orientāciju.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais