Francijas policijas priekšnieks brīdina par nopietniem terorisma draudiem

Francijas valsts policijas priekšnieks Frederiks Pešenārs trešdien pievienojies tām augsta ranga amatpersonām, kas brīdinājušas par nopietniem terorisma draudiem.

Kā stāsta Francijas policijas un iekšējās izlūkošanas ģenerāldirektors, kopš pagājušās nedēļas, kad atklātībā nonāca pierādījumi, ka kaujinieki plāno uzbrukumu, pastiprināti drošības pasākumi.

"Es neesmu ieradies, lai biedētu cilvēkus," sarunā ar radiostaciju "Europe 1" atzīst augstā amatpersona, "taču mums ir nopietni pierādījumi no uzticamiem izlūkošanas avotiem, ka pastāv nozīmīga uzbrukuma risks".

Tādēļ likumsargi pastiprinājuši drošības pasākumus un ievēro "īpašu piesardzību", viņš skaidro. Tomēr valsts terorisma draudu līmenis nav ticis paaugstināts.

Ja tas tiktu paaugstināts līdz augstākajam līmenim, būtu jāveic ārkārtīgi bargi drošības pasākumi, tostarp jāslēdz lidostas un dzelzceļa stacijas.

Pešenārs atzīst, ka vislielākās bažas varasiestādēm rada divu veidu iespējamais apdraudējums - svarīgas personas slepkavības mēģinājums vai mēģinājums sarīkot plašu uzbrukumu vietā, kur apgrozās daudz cilvēku, piemēram, metro vilcienā vai lielveikalā.

Jau ziņots, ka pēdējo desmit dienu laikā Francijas amatpersonas nākušas klajā ar vairākiem līdzīgiem brīdinājumiem un iekšlietu ministrs Briss Ortefē esot saņēmis specifisku informāciju par pieaugošajiem draudiem.

Pagājušajā nedēļā urāna ieguves pilsētā Nigērā tika nolaupīti septiņi ārzemnieki, kuru vidū bija arī pieci Francijas pilsoņi. Aizdomās par nolaupīšanu tika turēti teroristu organizācijas "Al Qaeda" kaujinieki. Parīzē tikmēr tika evakuēts Eifeļa tornis, jo tika saņemti viltus draudi par tur ievietotu bumbu.

Francijas Iekšējās izlūkošanas pārvaldes (DCRI) vadītājs Bernārs Skarsinī pagājušajā nedēļā izteicās, ka Francija nekad nav pieredzējusi lielākus teroristu draudus. Francijas politika pievērsusi starptautisko džihādistu teroristu uzmanību, kas pēdējo mēnešu laikā vairākkārt izteikuši draudus Francijai.

Francijas karavīri dislocēti Afganistānā un jūlijā piedalījās uzbrukumā "Al-Qaeda" bāzei Mali, kā rezultātā bojā gāja septiņi teroristi.

Šomēnes Francijas parlaments nobalsoja arī par aizliegumu sabiedriskās vietās valkāt parandžas. Lēmums izraisīja kritiku vairākās musulmaņu valstīs. No Āzijas islāmticīgo valstu varasiestādēm pat izskanēja brīdinājums, ka aizliegums varētu radīt terorisma draudus.

Svarīgākais