Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Vācija atkal ielaidīs valstī sezonas viesstrādniekus

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Vācijas valdība trešdien atvieglojusi iebraukšanas ierobežojumus sezonas strādniekiem lauksaimniecības sektorā.

Ierobežojumi tika ieviesti cīņā pret jaunā koronavīrusa izplatīšanos, taču no 16.jūnija līdz 31.decembrim sezonas strādniekiem no Eiropas Savienības (ES) un Šengena zonas atkal tiks atļauts brīvi iebraukt Vācijā, lai palīdzētu novākt ražu, paziņoja lauksaimniecības ministre Jūlija Klēknere.

"Līdz gada beigām lauksaimnieki var nodarbināt papildu sezonas strādniekus no ārzemēm," sacīja ministre, vienlaikus brīdinot, ka viņiem būs jāievēro stingri higiēnas noteikumi.

"Tas ir vienīgais veids, kā strādāt atbildīgi pandēmijas laikos. Mūsu visu interesēs ir, lai lauksaimnieki var novākt ražu un apsēt laukus," norādīja Klēknere.

Vācijas lauksaimniecības nozare ik gadu nodarbina gandrīz 300 000 sezonas strādnieku, no kuriem vairums ir no Polijas un Rumānijas.

Taču jaunā koronavīrusa epidēmijas kulminācijas brīdī martā valdība slēdza robežas un samazināja valstī ielaižamo viesstrādnieku skaitu līdz 80 000.

Lauksaimnieki nofraktēja speciālus reisus, lai ievestu valstī rumāņu strādniekus un varētu novākt zemeņu un sparģeļu ražu.

Taču līdz jūnija sākumam Vācijā bija iebraukuši tikai 39 000 sezonas strādnieku, liecina Lauksaimniecības ministrijas publiskotie dati.