Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuvas valdība no 17. jūnija atceļ Covid-19 dēļ noteikto karantīnu [papildināts]

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi no 17.jūnija atcelt valstī Covid-19 dēļ noteikto karantīnu, bet vienlaikus atstāt spēkā februāra beigās izsludināto ekstremālo situāciju.

Tāds lēmums pieņemts saistībā ar saslimstības samazināšanās tendenci, kas vērojama kopš aprīļa nogales.

"Ņemot vērā Covid-19 epidemioloģisko situāciju gan Lietuvā, gan Eiropas valstīs, ierosinām no 17.jūnija atcelt karantīnu visā Lietuvas Republikas teritorijā," valdības sēdē paziņojis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, piebilstot, ka pēdējā laikā 41 no 60 Lietuvas pašvaldībām nav konstatēts neviens jauns inficēšanās gadījums.

Valsts līmeņa ekstremālā situācija Covid-19 ierobežošanai Lietuvā tika izsludināta 26.februārī, bet lēmums ieviest karantīnu pieņemts 16.martā, taču pēdējo nedēļu laikā ierobežojumi pakāpeniski tiek mīkstināti.

Valdība trešdien arī nolēmusi, ka no 12.jūnija tiks atcelta robežkontrole uz Polijas robežas, bet pagaidām paturēta spēkā Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu kontrole lidostās un Klaipēdas jūras ostā. Cilvēkiem, kuri Lietuvā iebrauc pa sauszemes ceļiem, pases netiks pārbaudītas. Īpaša uzmanība tiks pievērsta iebraucējiem no trešajām valstīm, kuru iebraukšana Lietuvā būs iespējama tikai pēc valstu vienošanās, ja saslimstība attiecīgajā valstī nepārsniegs noteiktos kritērijus.

Lietuvā atļauts iebraukt ārvalstniekiem no Eiropas valstīm, kurās pēdējo divu nedēļu laikā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits nepārsniedz 25 uz 100 000 iedzīvotāju. Šo valstu saraksts tiek atjaunināts katru pirmdienu.

Kā valdības sēdē pastāstījusi iekšlietu ministre Rita Tamašuniene, no karantīnas atcelšanas brīža līdz 30.jūnijam brīvdabas pasākumos nedrīkstēs piedalīties vairāk par 700 skatītājiem, bet telpās - vairāk par 150 skatītājiem, savukārt no 1.jūlija brīvdabas pasākumus varēs vērot 1000 skatītāju, bet telpās - līdz 200.

No 17.jūnija līdz 16.jūlijam pirmsskolas izglītības un bērnu neformālās izglītības nodarbības varēs notikt klātienē, ja iespējams nodrošināt nepieciešamo higiēnas prasību izpildi un aizsarglīdzekļus, pretējā gadījumā nodarbībām jānotiek attālināti.

Drošības noteikumi jāievēro, apmeklējot stacionārās aprūpes iestādes, kas paredzētas senioriem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, grupu mājas, bērnu namus un citas šādas iestādes, kā arī sniedzot īslaicīgus sociālās aprūpes pakalpojumus vecāka gadagājuma cilvēkiem.

Sniedzot ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, priekšroka dodama attālinātai saziņai, bet tiešs kontakts ar pacientu pieļaujams tikai tad, ja pakalpojumu attālināti sniegt nav iespējams pacienta veselības stāvokļa dēļ vai gadījumos, kad nepieciešama sīkāka izmeklēšana, norādījusi ministre.

Kā uzsvēris Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, lai gan karantīnas laikā ieviestie ierobežojumi ļāvuši Lietuvai "noiet prāvu ceļa posmu", tomēr nevajadzētu ļauties ilūzijām, ka katru nedēļu automātiski tiks ieviesti kaut kādi atvieglojumi.

"Tas jebkurā brīdī varētu izraisīt situācijas saasināšanos - iespējams, ne jau visas valsts mērogā, bet atsevišķās teritorijās vai pilsētās," viņš brīdinājis. Tādiem uzliesmojumiem mums jābūt gataviem. Tas nav vienvirziena ceļš. Tas nenozīmēs, ka atvieglosim visus ierobežojumus, jo pastāv arī otrā viļņa risks."

Pēc Nausēdas teiktā, nevar izslēgt iespēju, ka nāksies atgriezties pie agrākajiem stingrajiem ierobežojumiem vai pat ieviest jaunus un vēl stingrākus vai nu atsevišķās pašvaldībās vai pat visas valsts mērogā.

"Taču tas ir hipotētisks pieņēmums, jo pašreizējā situācija ir labvēlīga, un tas liecina, ka esam gluži labi tikuši galā ar koronavīrusa krīzi," viņš atzinis.

Saskaņā ar Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) datiem līdz trešdienas rītam valstī reģistrēti kopumā 1733 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu, bet 1369 inficētajiem jau apstiprināta atveseļošanās. Vīrusa izraisītā slimība Covid-19 Lietuvā prasījusi 74 cilvēku dzīvības.