Zviedrijas prokuratūra paziņos jaunu informāciju premjerministra Palmes slepkavības lietā

© TT NEWS AGENCY/SCANPIX/LETA

Zviedrijas prokuratūra trešdien gatavojas atklāt, kāda būs tās tālākā rīcība līdz šim neatklātās Zviedrijas premjerministra Ūlofa Palmes slepkavības lietā.

Prokuratūra paziņos, vai gatavojas izvirzīt apsūdzības vai arī slēgt izmeklēšanu.

59 gadus veco Palmi līdz šim nenoskaidrots uzbrucējs nogalināja 1986.gada 28.februārī, premjeram kopā ar laulāto draudzeni Līsbeti ejot pa ļaužu pilnu Stokholmas ielu.

Palmes lietā nopratināti vairāk nekā 10 000 cilvēku un vairāk nekā 130 uzņēmušies atbildību par šo noziegumu, tomēr lieta joprojām nav atrisināta.

"Galvenais prokurors Kristers Petešons paziņos savu lēmumu un pastāstīs par izmeklēšanu kopā ar izmeklēšanas vadītāju Hansu Melanderu," piektdien paziņoja prokuratūra.

Uzbrukumā premjeram tika ievainota arī viņa sieva. Vēlāk viņa kā šāvēju identificēja sīku noziedznieku un narkomānu Kristeru Petešonu, kurš tika notiesāts par Palmes slepkavību. Taču spriedums vēlāk tika atcelts, un slepkavība atkal ieguva neatklāta nozieguma statusu.

Petešons nomira 2004.gadā, bet Palmes atraitne aizgāja mūžībā 2018.gadā.

Izmeklētāji par Palmes slepkavību citu starpā turējuši aizdomās arī kurdu separātistu organizāciju "Kurdistānas Strādnieku partiju" (PKK), Zviedrijas armiju un policiju un Dienvidāfrikas Republikas slepeno dienestu.

Prokurors Kristers Petešons izmeklēšanu Palemes slepkavības lietā pārņēma 2017.gadā.

Eksperti un Zviedrijas mediji uzskata, ka lieta visticamāk tiks slēgta.

Palmes slepkavība savulaik izraisīja šoku Zviedrijas sabiedrībā un satricināja Zviedrijas kā miermīlīgas un drošas valsts tēlu, kur politiķi sabiedrībā var atrasties, neraizējoties par savu drošību.