Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Obama, Bušs un citi ASV eksprezidenti nosoda rasu diskrimināciju; kritika tiek arī Trampam

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Pēc policijas apcietinātā afroamerikāņa Džordža Floida nāves, kam ASV sekoja plaši protesti pret policijas brutalitāti, grautiņi, veikalu izlaupīšana un ielu vardarbība, visi bijušie ASV prezidenti nākuši klajā ar paziņojumiem, nosodot valstī joprojām sastopamo rasismu.

Džimijs Kārters, Bils Klintons, Džordžs Bušs un Baraks Obama paziņojumos nosodījuši nevienlīdzību un diskrimināciju, kas ASV turpinās pret melnādainajiem.

Paziņojumos arī jaušama tieša un netieša kritika prezidentam Donaldam Trampam.

Tramps vairākkārt nosodījis Floida nogalināšanu, tomēr arī izpelnījies kritiku, ka nav ieņēmis pietiekami stingru nostāju pret rasismu, kā arī nav izrādījis izpratni par dusmām valstī saistībā ar policijas brutalitāti pret melnādainajiem amerikāņiem.

Kārters trešdien izplatītā paziņojumā norādīja, ka ir jādara vairāk, lai risinātu rasu diskriminācijas problēmu policijā un tieslietu sistēmā.

Viņš nosodīja "amorālo ekonomisko nevienlīdzību balto un melno starpā".

"Mēs esam atbildīgi par miera un vienlīdzības pasaules radīšanu mums pašiem un nākotnes paaudzēm," norādīja Kārters.

"Tā joprojām ir šokējoša neveiksme, ka savā valstī daudzi afroamerikāņi, it īpaši gados jaunie afroamerikāņi, tiek vajāti un viņiem tiek draudēts," otrdien izplatītajā paziņojumā norādīja Bušs.

Obama kopš Floida nāves nācis klajā ar vairākiem paziņojumiem.

Protesti ir liecība "patiesai un pamatotai neapmierinātībai ar nespēju vairāku desmitgažu garumā reformēt policijas darba metodes un plašākā ziņā kriminālās justīcijas sistēmu", norādīja Obama.

Plašais atbalsts protestiem ir zīme cerībai un gribai mainīties, pirmdien rakstā tīmekļa platformā "Medium" pauda Obama.

Floida nāve ir "kārtējā garā traģēdiju un netaisnību sarakstā, sāpīgs atgādinājums, ka cilvēka rase joprojām nosaka to, kā pret viņiem izturēsies teju katrā amerikāņu dzīves aspektā", norādīja Klintons.

Kā ziņots, ASV jau vairāk nekā nedēļu notiek protesti, ko izraisīja Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas pārauguši tik plašos grautiņos, kādi ASV nav pieredzēti gadiem.

Centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandantstunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.