Vatikāna banku apsūdz naudas atmazgāšanā

Itālijas izmeklētāji uzsākuši izmeklēšanu Vatikāna bankā "Istituto per le Opere di Religione" (IOR) turot aizdomās par naudas atmazgāšanu bankas prezidentu Etori Goti Tedeski un vēl kādu bankas darbinieku, vēsta ziņu aģentūra ANSA.

Abām IOR amatpersonām izvirzītas apsūdzības par likuma pārkāpšanu, kas nosaka bankām atklāt finanšu darījumu informāciju.

Izmeklēšana sākta pēc Itālijas Centrālās bankas ierosinājuma, kura15. septembrī pieķērusi IOR nelikumīgā darījumā. Tika apturēts 23 miljonu eiro (16,1 miljona latu) vērts naudas atmazgāšanas darījums no IOR uz bankām Itālijā Credito Artigiano,Banca del Fucino un Frankfurtes J.P.Morgan Vācijā.

Iepriekš Itālijas laikrakstos izskanējusi informācija, ka cilvēki ar dzīvesvietu Itālijā izmanto IOR kā aizsegu, lai slēptu krāpnieciskus darījumus un izvairīšanos no nodokļu maksāšanas.

IOR pārvalda reliģisku organizāciju un katoļu asociāciju banku kontus, kā arī tai piemērots Vatikāna ārzonas statuss.

Vatikāna banka jau reiz tika iesaistīta finanšu skandālā pagājušā gadsimta 80.gados, kad bankrotēja Itālijas privātā banka "Banco Ambrosiano", IOR izvirzot apsūdzības par saistību ar mafiju un politisko terorismu.

Tikmēr, reaģējot uz medijos izskanējušo informāciju, Vatikāns otrdien paudis "neizpratni un izbrīnu" par apsūdzībām.

"Svētais Krēsls vēlas paust vislielāko uzticību" IOR prezidentam un vadītājam, teikts Vatikāna izplatītajā paziņojumā.Vatikāns arī norāda, ka pilnībā atbalsta atklātību un informācija par šīm finanšu operācijām ir pieejama Itālijas Centrālajai bankai.

Svarīgākais