Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Ziemeļkoreja draud lauzt militāro līgumu ar Dienvidkoreju

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Ziemeļkoreja ceturtdien piedraudēja lauzt militāro līgumu ar Dienvidkoreju, ja tās valdība nerīkosies aktīvistu apturēšanai, kuri kaimiņvalstī iesūta skrejlapas.

Dienvidkoreja būs "spiesta maksāt dārgu cenu", ja tā ļaus šādai situācijai turpināties, vienlaikus meklējot aizbildinājumus, pavēstīja Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna māsa Kima Jočena, kas ir viena no valsts augstākajām amatpersonām.

Viņa piedraudēja lauzt militāro līgumu, kas tika parakstīts Dienvidkorejas prezidenta vizītes laikā Phenjanā 2018.gadā saspīlējuma mazināšanai uz robežas, kā arī slēgt pārrobežu saziņas biroju.

Dažas stundas pēc draudu izteikšanas Dienvidkorejas amatpersonas pavēstīja, ka varētu aizliegt aktīvistiem raidīt pāri robeža skrejlapas ar Phenjanai veltītu kritiku.

Pagājušajā nedēļā grupa Ziemeļkorejas pārbēdzēju pāri robežai raidīja pāri aptuveni 500 000 skrejlapu, kurās kritizēts Ziemeļkorejas līderis par draudiem pielietot jaunu stratēģisko kodolieroci.

Liela daļa militārā līguma netiek pildīta, Phenjanai faktiski pārtraucot kontaktus pēc Ziemeļkorejas līdera un ASV prezidenta Donalda Trampa neveiksmīgajām kodolsarunām Hanojā pagājušajā gadā, turklāt Phenjana veikusi virkni ieroču izmēģinājumu.

Savukārt saziņas biroja darbība apturēta koronavīrusa pandēmijas dēļ.