EK pieņēmusi jaunu stratēģiju par dzimumu līdztiesību

Eiropas Komisija (EK) pieņēmusi piecu gadu stratēģiju par sieviešu un vīriešu līdztiesību Eiropā, aģentūru LETA informēja EK pārstāvniecībā Latvijā.

Šīs stratēģijas galvenais mērķis ir panākt labāku sieviešu potenciāla izmantošanu Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un sociālo mērķu labad. Pamatojoties uz EK Sieviešu hartā ietvertajiem principiem, EK šai stratēģijai izstrādājusi īpašus pasākumus, sākot no sieviešu īpatsvara pieauguma veicināšanas uzņēmumu valdēs līdz pat ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanai.

Jauna "Eirobarometra" aptauja liecina, ka 87% Eiropas iedzīvotāju ir pret vardarbību ģimenē. Katrs ceturtais aptaujātais atzina, ka zina vismaz vienu šādas vardarbības upuri.

EK šodien pieņemtā dzimumu līdztiesības stratēģija paredz pasākumu virkni, pamatojoties uz piecām prioritātēm: ekonomiku un darba tirgu, vienādu atalgojumu, līdztiesību, ieņemot vadošus amatus, ar dzimumu saistītas vardarbības novēršanu, kā arī līdztiesības veicināšanu ārpus ES.

Starp šiem pasākumiem ir sieviešu īpatsvara darba tirgū palielināšana, lai varētu sasniegt "Eiropa 2020" mērķi - panākt vispārējo nodarbinātības līmeni 75% apmērā, mērķiniciatīvu veicināšana, kas paredzētas, lai ekonomikā vairāk sieviešu ieņemtu augstus amatus, sieviešu uzņēmējdarbības un pašnodarbinātības sekmēšana.

Pasākumu plānā ir arī ikgadējas Eiropas vienlīdzīga darba atalgojuma dienas organizēšana, lai uzlabotu informētību par to, ka Eiropā sievietes vēl joprojām nopelna aptuveni 18% mazāk nekā vīrieši, un sadarbība ar dalībvalstīm, lai apkarotu vardarbību pret sievietēm, īpaši lai izskaustu sieviešu dzimumorgānu sakropļošanu Eiropā un citur.

Lai novērtētu, kā tiek īstenota šī stratēģija, Komisija sāks dialogu par dzimumu līdztiesību, kurā būs iesaistīts Eiropas Parlaments, Padomes prezidentūras, Eiropas sociālie partneri un pilsoniskā sabiedrība.