Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Ķīnas mediji saistībā ar protestiem ASV pārmet Vašingtonai divkosību

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Protesti pret rasismu ASV devuši vielu Ķīnas propagandas mašīnai, medijiem pārmetot Vašingtonai divkosību, atbalstot protestus Honkongā, bet draudot apspiest tos savā valstī.

ASV protesti, ko izsaukusi melnādainā Džordža Floida nāve policijas aizturēšanas operācijā, dienas laikā lielākoties ir miermīlīgi, taču pēc tumsas iestāšanās tie jau ierasti pāraug grautiņos, kuru laikā vērojami vandālisma akti, ļaunprātīga dedzināšana un laupīšana.

ASV prezidents Donalds Tramps draudējis nepieciešamības gadījumā iesaistīt armiju kārtības uzturēšanā.

Ķīnas laikraksts "Global Times" šodien vēstīja, ka šie Trampa draudi ir "ekstrēmākā atbilde uz nekārtībām starp visām valdībām pasaulē".

Laikraksta redaktors tviterī rakstīja, ka ASV gatavojas pieminēt Tjaņaņmeņu unikālā veidā - iesaistot armiju protestu apspiešanā.

Rīt aprit 31 gads kopš Ķīnas armija Pekinas centrā Tjaņaņmeņas laukumā apspieda demokrātijas atbalstītāju protestus.

"ASV pierāda, cik svarīgi bija Ķīnai atjaunot kārtību 1989.gadā," rakstīja "Global Times" redaktors.

Aizvadītajā nedēļā Ķīnas amatpersonas un valsts mediji daudz salīdzinājuši nekārtības ASV ar protestiem Honkongā.

Medijos publiskotas fotogrāfijas, kurās redzamas protestētāju sadursmes ar policiju ASV, un amatpersonas atgādinājušas Vašingtonai, ka tā atbalstījusi protestus pret Pekinu.

"Kādēļ ASV bija tik daudz problēmu ar Honkongas tiesībsargājošo iestāžu civilizēto un savaldīgo veidu, bet nav problēmu draudēt šaut un mobilizēt Nacionālo gvardi pret saviem protestētājiem?" pirmdien jautāja Ķīnas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis.

"Šie dubultie standarti uzvedībā ir tik tipiski ASV," viņš piebilda.

Tramps pagājušajā nedēļā draudēja atcelt Honkongai īpašo tirdzniecības statusu sakarā ar Ķīnas pieņemto nacionālās drošības likumu.

Novembrī ASV prezidents parakstīja likumprojektu, kurā pausts atbalsts protestētajiem Honkongā.

"Global Times" svētdien deva mājienu uz ASV Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi pagājušajā gadā par protestiem Honkongā sacītajiem vārdiem, ka šīs demonstrācijas ir "skaists skats".

ASV "negaidīja, ka šis skaistais skats izaugs tik ātri, ka tagad redzams jau no pašu logiem", norādīja Ķīnas laikraksts.