Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Pasaulē

ES amatpersona: Džordža Floida nāve bija varas ļaunprātīga izmantošana

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Eiropu ir šokējusi afroamerikāņa Džordža Floida nāve aizturēšanas laikā ASV, otrdien paziņojis Eiropas Savienības (ES) augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žozeps Borreljs, kurš nosodīja šādu "varas ļaunprātīgu izmantošanu".

Kā ziņots, ASV jau gandrīz nedēļu notiek protesti, ko izraisīja Floida nāve 25.maijā aizturēšanas laikā Mineapolē un kas tagad pārauguši grautiņos un laupīšanās.

Floida aizturēšanas videoierakstā redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot, kamēr viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandanta stunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.

Borreljs aicināja ASV varasiestādes pārtraukt "pārmērīgo spēka izmantošanu" un norādīja, ka ES atbalsta tiesības uz miermīlīgiem protestiem.

"Mēs šeit, Eiropā, tāpat kā cilvēki ASV, bijām šokēti un šausmināti par Džordža Floida nāvi," žurnālistiem Briselē sacīja Borreljs.

"Es domāju, ka visām sabiedrībām jāpaliek modrām pret pārmērīgu spēka izmantošanu un jānodrošina, ka visi šādi incidenti tie risināti droši, efektīvi, un pilnībā respektējot likumu un cilvēktiesības," norādīja Borreljs.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka nosūta "tūkstošiem un tūkstošiem smagi bruņotu karavīru", lai atjaunotu kārtību. Prezidents norādīja, ka šīs ir lielākās nekārtības, kādas ASV pieredzētas šīs paaudzes laikā.

Taču Borreljs brīdināja, ka demokrātiskām sabiedrībām ir īpašs pienākums rīkoties atbildīgi un neizmantot savu varu veidā, kādā tā tika izmantota letālajā Floida gadījumā.

"Tā ir varas ļaunprātīga izmantošana, un tas ir jāatmasko, pret to ir jācīnās gan Savienotajās Valstīs, gan citur," uzsvēra Borreljs.