Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Pasaulē

Afroamerikāņa Floida nāve atzīta par slepkavību; Tramps draud ar armiju, Ņujorkā komandantstunda

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Afroamerikāņa Džordža Floida nāve ASV Mineapoles pilsētā ir "slepkavība", kas izdarīta, veicot "kakla saspiešanu", atzīts pirmdien publiskotā oficiālas autopsijas slēdzienā.

46 gadus vecais Floids miris no "sirds un plaušu darbības apstāšanās kā likuma sargu veiktas (..) kakla saspiešanas radīta sarežģījuma", un nāves veids ir "slepkavība", paziņoja Minesotas štata Henepinas apgabala tiesu mediķa iestāde.

Autopsijas slēdzienā arī minētas nozīmīgas Floida veselības problēmas - arteriosklerotiska un hipertoniska sirds slimība, intoksikācija ar fentanilu, nesena metamfetamīna lietošana.

Paziņojumā piebilsts, ka konstatētais nāves veids juridiski nenosaka apsūdzētā vainu vai nodomu.

Tajā uzsvērts, ka saskaņā ar Minesotas štata likumu "tiesu mediķa iestāde ir neitrāls un neatkarīgs birojs, kas ir nošķirts un atšķirīgs no jebkādas prokuratūras iestādes vai likuma sargu aģentūras".

Privātā autopsijā, kuru pasūtīja Floida ģimene, konstatēts, ka viņš miris nosmokot kakla saspiešanas dēļ, bet viņam iepriekš neesot bijušas nopietnas veselības problēmas, kas būtu vainojamas viņa nāvē.

Sākotnējā provizoriskā autopsijā, kuras slēdzienu apstrīdēja Floida ģimene, bija konstatēts, ka Floids miris aizturēšanas laikā, bet nekas neliecinot par viņa nosmakšanu, un ka viņam bijušas veselības problēmas un iespējama intoksikācija ar vielām viņa organismā.

Floids 25.maijā nomira policijas veiktas aizturēšanas laikā. Viņa aizturēšanas videoieraksts izprovocēja plašus protestus ASV pilsētās pret policijas vardarbību.

Floids tika aizturēts Mineapolē, policijai izmeklējot apsūdzības par viltotas banknotes izmantošanu.

Video redzams un dzirdams, kā roku dzelžos saslēgtais Floids ir nogāzts zemē un saka, ka nevar paelpot, kamēr viens no policistiem tur celi uz Floida kakla. Notikuma vietā redzami arī citi policisti.

Policists Dereks Šovens, kurš video redzams, turot celi uz Floida kakla, piektdien tika aizturēts un apsūdzēts slepkavībā. Pārējie video redzamie policisti ir atstādināti no amata pienākumiem, bet viņiem apsūdzības nav izvirzītas.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien draudēja ievest armiju, ja štatu gubernatori un pilsētu mēri nesekos viņa padomam ievest Nacionālo gvardi, lai izbeigtu vardarbīgos protestus pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves.

"Tie nav mierīgu protestu akti, tie ir pašmāju terorisma akti," Tramps sacīja pie Baltā nama, kamēr uz protestētājiem ārpus tā teritorijas tika raidīta asaru gāze.

Viņš aicināja štatu gubernatorus "dislocēt Nacionālo gvardi pietiekamā skaitā, lai mēs dominētu ielās".

"Ja pilsēta vai štats atsakās rīkoties, tad es dislocēšu ASV armiju un ātri atrisināšu problēmu viņu vietā," sacīja prezidents.


Bet Ņujorkas mērs Bils de Blāzio pirmdien izsludināja pilsētā komandanta stundu no plkst.23 līdz plkst.5, ASV pilsētās turpinoties vardarbīgiem pretrasisma protestiem pēc afroamerikāņa Džordža Floida nāves.

"Mēs atbalstām mierīgu protestu," sacīja de Blāzio, kurš arī pateica, ka pieņēmis lēmumu par komandanta stundu, konsultējoties ar Ņujorkas štata gubernatoru Endrū Kuomo.

Mērs un gubernators kopīgā paziņojumā sacīja, ka pilsētā tiks divkāršota policijas klātbūtne, "lai palīdzētu novērst vardarbību un īpašuma bojāšanu", sevišķi komerciālajos rajonos, tostarp Manhetenā, kur jau ir izsistas veikalu vitrīnas un notikušas to izlaupīšanas.

"Mēs nevaram ļaut, ka vardarbība grautu šī brīža vēstījumu. Tas ir pārāk svarīgs, un šis vēstījums ir jāsadzird," teica de Blāzio.

Neilgi pēc šī paziņojuma Kuomo savā intervijā raidsabiedrībai MSNBC pauda bažas, ka protesti ar tūkstošiem cilvēku piedalīšanos var izplatīt Covid-19, kuras pandēmijā Ņujorka bija kļuvusi par vienu no epicentriem.