Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Pasaulē

Jeruzalemē pēc 70 dienu pārtraukuma atkal atvērts Al Aksas mošejas komplekss

© Reuters/Scanpix/Leta

Jeruzalemē svētdien atkal atvērts Al Aksas mošejas komplekss, kas 70 dienas bijis slēgts, lai ierobežotu jaunā koronavīrusa izplatību.

Kā vēsta palestīniešu ziņu aģentūra "Wafa", mošejas komplekss pirms tam rūpīgi uzkopts un dezinficēts, cilvēki aicināti ieturēt divu metru atstatumu cits no cita.

Pēc mošejas vārtu atvēršanas cauri tiem plūduši tūkstošiem palestīniešu, daudzi skandējuši "Dievs ir dižens" un "Mēs aizstāvēsim Al Aksu ar savām dvēselēm, ar savām asinīm".

Izraēlas policija Jeruzalemes vecpilsētā šobrīd strādā pastiprinātas drošības režīmā, baidoties par nemieriem pēc sestdien notikuša incidenta, kurā robežapsardzes policija sestdien tur pēc īsas pakaļdzīšanās nošāva neapbruņotu palestīniešu jaunieti ar autiskiem traucējumiem, jo viņš metās bēgt, kad policisti viņam pavēlēja apstāties, noturēdami mobilo tālruni viņa rokā par ieroci.

Palestīniešu līderi viņa nošaušanu nosaukuši par kara noziegumu.

Izraēlas aizsardzības ministrs Benijs Gancs svētdien valdības sēdē paudis nožēlu par notikušo un izteicis līdzjūtību nošautā jaunieša tuviniekiem.

Nožēlu izteicis arī jaunais Izraēlas iekšējās drošības ministrs Amirs Ohana no premjera Benjamina Netanjahu labējās partijas "Likud", bet vienlaikus paziņojis, ka policijas patruļas Jeruzalemes vecpilsētā nemitīgi saskaras ar dzīvības briesmām un policistiem "dažās sekundēs nākas pieņemt liktenīgus lēmumus".

Al Aksas mošeja atrodas Jeruzalemes vecpilsētā, vietā, kuru ebreji dēvē par Tempļa kalnu, bet musulmaņi par Al Haram aš Šarīfu - Cēlo svētnīcu. Mošejas komplekss ir trešā nozīmīgākā musulmaņu svētvieta pēc Mekas un Medīnas un visnozīmīgākā jūdaisma svētvieta, kur atradies Bībelē aprakstītais Jeruzalemes templis.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi, tostarp mošejas teritoriju, sešu dienu karā 1967.gadā un vēlāk to anektēja.