Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Darba devējus Lielbritānijā aicina maksāt algas pašizolācijā esošajiem darbiniekiem

© EMPICS Entertainment/SCANPIX/LETA

Lielbritānijas darba devējiem būtu jāmaksā algas visiem saviem darbiniekiem, kuriem Anglijas Covid-19 testēšanas un kontaktu izsekošanas sistēma liks palikt mājās, ceturtdien paziņojis Lielbritānijas veselības ministrs Metjū Henkoks.

No ceturtdienas cilvēkiem, kas kontaktējušies ar personām, kurām konstatēta inficēšanās ar jauno koronavīrusu, tiks dots rīkojums 14 dienas ievērot karantīnu, arī tad, ja viņiem nav simptomu.

Sistēmas mērķis ir darīt iespējamu pandēmijas dēļ noteikto ierobežojumu atvieglošanu lielākajai daļai sabiedrības.

Jautāts, vai darba devējiem izteikta prasība maksāt cilvēkiem algas, kamēr viņi ievēro pašizolāciju, Henkoks intervijā telekanālam "Sky News" atbildēja, ka jā.

"Ja NHS (Lielbritānijas nacionālās veselības dienests) dod jums rīkojumu palikt mājās sabiedrības veselības labā, tad nodarbinātības likumā tas atbilst slimošanai, un ir ļoti svarīgi, lai darba devēji būtu elastīgi šajā jautājumā," sacīja ministrs.

Henkoks sacīja, ka aplikācija, kas tiek izmēģināta Vaita salā, ir atslēga anonīmu kontaktu atrašanai, tā ir gatava, bet vēl nav ieviesta.

Kontaktu izsekošanas dienests, kurā strādās 40 000 cilvēku, pārbaudīs personas ar jaunā koronavīrusa simptomiem un identificēs viņu kontaktus. Sākotnēji aplikācija balstīsies uz cilvēku labo gribu, bet valdība brīdinājusi, ka var tikt ieviestas sankcijas, ja cilvēki neievēros rekomendācijas.

"Mēs esam pārliecināti, ka lielais vairums cilvēku iesaistīsies," intervijā BBC sacīja Henkoks.

Lielbritānija pārtrauca testēšanu un kontaktu izsekošanu martā, kad inficēšanās notika tik strauji, ka visus cilvēkus ar simptomiem nebija iespējams pārbaudīt.

Valdība paziņoja, ka tagad iespējams pārbaudīt visus, kam pārbaudes nepieciešamas, un rezultāti varētu būt gatavi 24 stundu laikā.