Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Lietuva pagarina karantīnu, taču atvieglo vairākus ierobežojumus

© AP/SCANPIX/LETA

Lietuvas valdība trešdien nolēma koronavīrusa pandēmijas dēļ valstī noteikto karantīnu pagarināt līdz 16.jūnijam ieskaitot, taču atviegloja vairākus ierobežojumus.

Par vienu stundu - līdz plkst.23 - pagarināts atļautais kafejnīcu, restorānu, bāru un naktsklubu darba laiks.

No 1. līdz 15.jūnijam atļauts rīkot kultūras, izklaides, sporta pasākumus ārtelpās ar ne vairāk kā 300 skatītājiem, iekštelpās - ar ne vairāk kā 100 skatītājiem.

Pasākumu laikā skatītājiem būs jāievēro vismaz viena metra savstarpējā distance ārtelpās un divu metru distance - iekštelpās.

No 16.jūnija pasākumos ārtelpās drīkstēs piedalīties līdz 500 cilvēkiem, iekštelpās - līdz 150 cilvēkiem.

Valdība arī atļāva veikt pasažieru avioreisus no lielāka skaita Eiropas valstu, kurās ir zems inficēšanās līmenis ar jauno koronavīrusu.

No jūnija avioreisi būs atļauti no valstīm, kurās inficēšanās līmenis pēdējās divās nedēļās nepārsniedz 25 gadījumus uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Tiem, kas ieradīsies no šādām valstīm, vairs nebūs obligāta divu nedēļu pašizolācija. Valstu sarakstu katru pirmdienu publiskos veselības ministrs Aurēlijs Verīga.

Pašlaik šim kritērijam atbilst Austrija, Čehija, Grieķija, Horvātija, Islande, Kipra, Norvēģija, Slovēnija, Šveice un Ungārija,

Brīva pārvietošanās starp Baltijas valstīm tika atļauta jau 15.maijā.

Karantīna Lietuvā tika noteikta 16.martā, un tā vairākkārt pagarināta.

Lietuvas valdība trešdien apstiprināja kritērijus atbilstoši kuriem varēs atcelt Covid-19 pandēmijas dēļ valstī noteikto karantīnu.

Viens no kritērijiem ir saslimušo summārais skaits uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju - tas nedrīkst pieaugt 14 dienu laikā pēc šo kritēriju apstiprināšanas.

Veselības ministrija norādījusi, ka tas ir galvenais rādītājs atbilstoši kuram tiek salīdzinātas Eiropas Savienības valstis. Pēc 22.maija datiem, šis rādītājs Lietuvā bija 5,9 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju.

Otrais kritērijs ir tāds, ka nedēļas laikā ne mazāk kā 90% jaunatklāto gadījumu jābūt saistītiem ar lokalizētajiem un kontrolētajiem slimības uzliesmojumiem. Pēc ministrijas datiem, pagājušajā nedēļā Lietuvā atklāti 82 saslimšanas gadījumi, no tiem 78 jeb 95,1% saistīti ar zināmiem perēkļiem.

Trešais kritērijs - vidēji nedēļas laikā jauno atklāto inficēšanās gadījumu īpatsvars nedrīkst pārsniegt 0,5% no veikto analīžu skaita. Pēc ministrijas sniegtajām ziņām, pagājušajā nedēļā tika veikti 38 993 testi, starp tiem pozitīvi bija 82 jeb 0,22% visu testu.

Ceturtais kritērijs - nedēļas laikā nedrīkst būt vairāk par pieciem jaunatklātiem tā dēvētajiem importētajiem gadījumiem, kad inficēšanās notikusi ārzemēs. Pagājušajā nedēļā Lietuvā tika konstatēti četri šādi gadījumi.

Valdība arī uzdeva Veselības ministrijai katru pirmdienu sniegt informāciju par šo kritēriju izpildi un iesniegt priekšlikumus saistībā ar karantīnas atcelšanu.