Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Pasaulē

Medijs: Šīs trīs stratēģijas ļautu izvairīties no otrā Covid-19 viļņa

© Andrius Ufartas/ F64 Photo Agency

Analizējot jaunu ar Covid-19 saslimšanas gadījumu skaitu, vairākas valstis pasaulē pieņēmušas lēmumu par iepriekš noteikto ierobežojumu mīkstināšanu. Portāls "Business Insider" apkopojis vairākas stratēģijas tam, kas varētu tikt īstenotas, lai novērstu otro Covid-19 vilni.

Pētnieki līdz šim izteikuši vairākas versijas par to, kā turpmāk varētu izskatīties cilvēku ikdienas gaitas. Piemēram, tiek pieļauts, ka turpmāk mēs uz darbu varētu doties četras dienas, pēc tam 10 dienas strādājam no mājām. Citiem atkal šķiet, ka varētu ievērot 50 dienu periodu, kas tiek pavadīts mājas, bet pēc tam 30 dienas cilvēkiem tiek dota relatīva brīvība.

ASV Nacionālā alerģijas un infekciju slimību institūta direktors Entonijs Fauči gan norāda, ka, viņaprāt, otrais infekcijas vilnis ir neizbēgams. Aprīlī sagatavotajā ziņojumā teikts, ka valstī jābūt gatavam vēl lielākam saslimušo skaitam periodā ap rudeni un ziemu.

Protams, nevar izslēgt iespēju, ka inficēšanās cilvēku vidū notiks krietni lēnāk, un tādā veidā netiks radīta papildu slodze slimnīcām.

STRATĒĢIJA 1: 4 DIENAS DARBA VIETĀ, 10 MĀJĀS

Uri Alons, Izraēlas zinātnes institūta pētnieks, iepriekš izteicis versiju, ka turpmāk cilvēku darba dienas tiek sadalītas starp strādāšanu ofisā un mājās. Šāda veida modelis- 4 dienas birojā, 10 mājās- veidots ņemot vērā faktu, ka cilvēkam Covid-19 simptomi parādās ne ātrāk kā trīs dienas pēc inficēšanās. Vidējais inkubācijas periods ir piecas dienas. Tāpat 10 dienu periods, kas būtu jāpavada mājās, tiek pamatos ar faktu, ka cilvēks infekciju tālāk var izplatīt apmēram šo noteikto laika posmu.

Lai šādu modeli īstenotu, pētnieks iesaka visus darbiniekus sadalīt divās grupās. Kamēr viena grupa strādās darba vietā, tikmēr otra to darīs no mājām. Tāpat tiek ieteikts apsvērt iespēju par garākām darba dienām.

STRATĒĢIJA 2: PUSE IEDZĪVOTĀJU VECUMĀ NO 30 LĪDZ 49 GADIEM IEVĒRO PAŠIZOLĀCIJU

Hārvarda universitātes pētnieki iepriekš ieteikuši ierobežojumus noteikt ņemot vērā šādus aspektus- vecums, sociālā distancēšanās, pašiozlačija.

Analizējot situāciju Itālijā, viņi nonāca pie secinājuma, ka navēs gadījumu skaits saruktu par 50%, ja vien iedzīvotāji, kas pieder, konkrētai vecuma grupai, paliktu mājās. Viņuprāt, būtu daudz svarīgāk, ka mājās paliek cilvēki vecumā no 30-49 gadiem, raksta "Business Insider".

Pētnieki to pamato ar faktu, ka šajā vecuma grupā esošajiem ir daudz plašāka sociālā dzīve nekā tā ir gados vecākiem cilvēkiem.

STRATĒĢIJA 3: 50 DIENAS PAŠIZOLĀCIJĀ, 30 NOSACĪTA "BRĪVĪBA"

Jauns pētījums, kas publicēts Eiropas epidemioloģijas žurnālā vēsta, ka līdz šim pieņemtie Covid-19 ierobežojumi sniegtu labākus rezultātus, ja tiktu ievēroti krietni ilgāku periodu nekā brīži, kad iedzīvotājiem tiek sniegta "nosacīta" brīvība.

Tiek ieteikts 50 dienas ievērot striktu pašizolāciju, savukārt 30 dienas "brīvību", kuras laikā tāpat tiek ievērota distancēšanās, veikti testi, izsekoti Covid-19 kontakti. Tiesa, šāda stratēģija sniegtu rezultātu, ja tiktu ievērota vismaz 18 mēnešus ilgā periodā.