Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Pasaulē

Izraēlas mājaslapas skāris koordinēts kiberuzbrukums

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Daudzas Izraēlas mājaslapas ceturtdien skāris koordinēts kiberuzbrukums un, tās atverot, parādījies video ar Telavivu liesmās.

Izraēlas Nacionālais Kiberdrošības direktorāts paziņojis, ka cietuši privātie uzņēmumi, kas izmanto konkrētu operētājsistēmu, bet bojājumi ir virspusēji.

Direktorāts neatklāja, cik mājaslapas ir cietušas no šī kiberuzbrukuma, bet Izraēlas mediji ziņo, ka vairāk nekā 1000, tostarp lielu firmu mājaslapas.

Uzlauztajās lapās parādījās uzraksts - "laika skaitīšana līdz Izraēlas iznīcināšanai sākās jau sen" - un saite uz video, kurā Telaviva un citas Izraēlas pilsētas redzamas liesmās. Ar datoru darinātajā video pilsētas, šķiet, attēlotas pēc uzbrukumiem.

Atbildību par kiberuzbrukumu uzņēmies grupējums " Hackers of Saviour" ("Pestītāja hakeri"), par kuru nekas vairāk nav zināms.

Kiberuzbrukums noticis dienu pirms Izraēlā tiek atzīmēta Jeruzalemes diena, pieminot Austrumjeruzalemes okupēšanu 1967.gadā.

Izraēlas konkurente Irāna arī atzīmē šo dienu, bet piemin palestīniešu un musulmaņu saistību ar Jeruzalemi.

Irānas augstākais garīgais līderis ajatolla Hamenei nesen paziņoja, ka cionisti darbojas kā audzējs, ceļā uz saviem mērķiem nogalinot sievietes, vīriešus un bērnus.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu trešdien atbildēja, sakot, ka Hamenei būtu jāzina, ka visi režīmi, kas draud Izraēlai ar iznīcināšanu, sastapsies ar tādām pašām briesmām.

Irānā nesen notika kiberuzbrukums datorsistēmām ostā. Šajā uzbrukumā tika vainota Izraēla.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pagājušajā nedēļā apmeklēja Izraēlu. Astoņu stundu ilgās vizītes laikā viņš apsūdzēja Irānu, ka tā izmanto savus resursus, lai kūdītu uz teroru, lai gan pašas tautu smagi skāris jaunais koronavīruss.

Pompeo tviterī arī pavēstīja, ka ASV nosoda Hamenei "naidīgās un antisemītiskās piezīmes".

"Tām nav vietas tviterī vai kādā citā sociālo mediju platformā," paziņoja Pompeo.