Arābu valstis grib piespiest Izraēlu parakstīt kodolieroču līgumu

Arābu valstis ir vienojušās palielināt spiedienu pret Izraēlu, lai panāktu, ka tā pievienojas kodolieroču neizplatīšanas līgumam.

Arābu valstis, kas ir Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) dalībnieces, arī ir izteikušas kritiku saistībā ar aģentūras ziņojumu par Izraēlas kodoliespējām.

ASV un citas rietumvalstis aicina arābu valstu koalīciju atsaukt rezolūciju, kuru tās plāno iesniegt IAEA ikgadējā asamblejā un kurā Izraēla aicināta parakstīt Kodolieroču neizplatīšanas līgumu un nodot savus kodolobjektus ANO paspārnē esošās IAEA pārraudzībā.

Izraēla, kas tiek uzskatīta par pašlaik vienīgo kodolvalsti Tuvajos Austrumos, līdz ar ASV par reģiona lielāko kodoldraudu uzskata Irānu. Izraēlas sūtnis IAEA paziņojis, ka arābu valstu aicinājumi ir politiski motivēti un Izraēlai ir suverēnas tiesības pašai lemt par pievienošanos līgumam.

2009. gadā arābu valstis ar nelielu balsu pārsvaru jau pērn IAEA asamblejā panāca līdzīgas rezolūcijas pieņemšanu, un ASV nevēlas pieļaut, lai kas tāds atkārtojas arī pašlaik. Vašingtona brīdina, ka šāda rīcība apdraud Tuvo Austrumu miera sarunas, kā arī traucē ASV mērķiem panākt, ka līdz 2012. gadam Tuvajos Austrumos vairs nav masu iznīcināšanas ieroču.