2070. gadā atsevišķos reģionos pasaulē vidēja gaisa temperatūra var būt pat +29 grādi

© AFP/SCANPIX/LETA

Teju trīs miljardi cilvēku 2070.gadā dzīvos teritorijās, kur vidējā gaisa temperatūra pārsniegs +29 grādu atzīmi, liecina pētījums.

Tims Lentons, kurš ir viens no konkrētā pētījuma autoriem, britu raidsabiedrībai BBC pastāstījis, ka šis ir viens no darbiem, kas cerams, cilvēkiem saprotamāk izskaidros, cik nozīmīgas ir klimata pārmaiņas.

Lai veiktu pētījumu, tika izmantoti Apvienoto Nāciju Organizācijas prognozes, kā arī minējumi par paredzamo globālo temperatūras paaugstināšanos aptuveni 3 grādu robežās.

Teritorijas, kur gaidāms viskarstākais laiks ir Austrālijas ziemeļi, Indija, Āfrika, Dienvidamerika, kā arī daļa Tuvo Austrumu. Ņemot vērā iepriekš minēto teritoriju sarakstu zinātniekiem ir nopietnas bažas, ka, piemēram, nabadzīgākajās pasaules daļas iedzīvotāji sev nevarēs atļauties kaut vai pajumti, lai kaut nedaudz paslēptos no lielā karstuma.

Pētījumā arī pamatots, ka tas, vai reģioni, kur vidējā gaisa temperatūra būs +29 grādi tiešām pastāvēs, šobrīd ir atkarīgs no siltumnīcas efekta izraisošo gāzu emisijas samazināšanas.

Jau vēstīts, ka vairāku valstu starpā noslēgta arī Parīzes klimata vienošanās.

Parīzes nolīgums ir viena no ANO vispārējās konvencijas par klimata pārmaiņām nolīgumiem, kas nosaka regulas, lai samazinātu oglekļa dioksīda nokļūšanu atmosfērā sākot ar 2020. gadu.

Parīzes klimata vienošanās jeb Parīzes nolīgums tika sagatavots 2015. gada 12. decembrī Parīzē, 21. klimata pārmaiņu konferencē, bet parakstīts 2016. gada 22. aprīlī.

Svarīgākais