Pēc vairāku nedēļu spekulācijām ziņo par Kima Čenuna piedalīšanos publiskā pasākumā

© Reuters / Scanpix /LETA

Ziemeļkorejas mediji sestdien vēsta, ka gandrīz trīs nedēļu laikā Kims Čenuns pirmo reizi piedalījies publiskā pasākumā, ziņo AFP.

Ziemeļkorejas mediji vēsta, ka Kims apmeklējis mēslojuma ražošanas rūpnīcas atklāšanu un publicējuši attēlu, kurā Čenuns pārgriež svinīgo atklāšanas lentu. Taču, kā norāda AFP, Kima klātbūtni pasākumā nav iespējams pārbaudīt.

Baumas un spekulācijas par Ziemeļkorejas līdera veselības stāvokli sāka parādīties, kad Čenuns nepiedalījās ceremonijā par godu savam vectēvam, valsts dibinātājam Kimam Irsenam, kas notika 15. aprīlī. Jāatzīmē, ka tā valsts politiskajā kalendārā ir ļoti būtiska diena.

Viņa prombūtne radīja baumas par Čenuna veselību, kamēr Ziemeļkoreja un ASV uzstāja, ka viņiem nav nekādas informācijas, kas šīs baumas apstiprinātu. ASV bāzētā organizācija, kas veic Ziemeļkorejas monitoringu, bija ieguvusi satelītattēlus, kuros Kima vilciens redzams pie līdera rezidences Vonsanas kūrortā. Šī dzelzceļa stacija esot rezervēta Kima ģimenes vajadzībām.

Jau vēstīts, ka Dienvidkorejas amatpersonas ziņo, ka Ziemeļkorejā nav konstatēta nekāda aizdomīga kustība, un brīdina nenodoties spekulācijām par Kima veselību. Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, iespējams, 15.aprīlī nepiedalījās valsts svētkos nevis veselības problēmu dēļ, bet baidoties no iespējamās inficēšanās ar jauno koronavīrusu, izteicies Dienvidkorejas ministrs.

Pasaulē

Klimata pētnieki ceļ trauksmi par pieaugošo mega cunami risku, kuru viļņi pārsniegtu 100 metru augstumu. Tos var izraisīt Grenlandes ledāju kušana, kas izraisa milzīgus zemes nogruvumus.

Svarīgākais