Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Pasaulē

Arī Lielbritānijā sejas masku vilkšana, iespējams, būs obligāta

© AP/SCANPIX/LETA

Britu premjers Boriss Džonsons paziņojis, ka brīdī, kad Lielbritānijā tiks mīkstināti koronavīrusa Covid-19 noteiktie ierobežojumi, cilvēkiem jārēķinās, ka publiskās vietās obligāta prasība būs sejas masku nēsāšana, atsaucoties uz politiķa teikto vēsta medijs "The Sun".

Britu premjerministrs Borss Džonsons uzrunā norādījis, ka pēc konsultācijām ar speciālistiem pieņemts uzskats, ka sejas masku nēsāšana var palīdzēt Covid-19 izplatības ierobežošanā.

Lai gan precīzs paziņojums par šo gaidāms nākamnedēļ, premjers jau tagad uzsver, ka sejas maskām nav jābūt precīzi tādām pašām, kādas tiek lietotas slimnīcās.

Jau vēstīts, ka arī Latvijā sabiedrībā zināmu cilvēku vidū pastāv atšķirīgs viedoklis par sejas maskas nēsāšanas lietderību. Ziņu aģentūra LETA jau vēstīja, ka VM galvenais infektologs Uga Dumpis patlaban neredz nepieciešamību visiem iedzīvotājiem publiskās vietās valkāt sejas maskas.

Infektologs skaidroja, ka prakse visiem iedzīvotājiem valkāt sejas maskas ir īpaši novērojama tajās Eiropas valstīs, kur ir ļoti nopietns pacientu daudzums un daudzi staigā apkārt. Pēc infektologa paustā, maskas tiek piekodināts izmantot, jo šajās valstīts "ver vaļā, to, ko mēs jau sen esam atvēruši, tostarp veikalus un sabiedrisko transportu". Tomēr infektologs argumentēja, ka masku lietošana pie augstas slimības intensitātes atmaksātos brīžos, kad nav iespējams nodrošināt divu metru distanci.

Savukārt ārsts Uģis Gruntmanis, kuram ir 20 gadu profesionālā pieredze darbā ASV, Latvijas radio raidījumā "Krustpunktā" norādījis, kāpēc tomēr arī Latvijā vajadzētu domāt par sejas masku nēsāšanu.

Runājot par drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai Latvijā, profesors norāda, ka papildus roku mazgāšanai un divu metru distancei vajadzētu likt cilvēkiem arī nēsāt maskas. Pat parastas auduma maskas nedaudz palīdzot. "Tā ir tik lēta intervence," sacīja Gruntmanis. Protams, cilvēkiem vajadzētu mācēt maskas uzlikt, atcerēties tām neskarties klāt ar rokām, kā arī katru dienu maksu izmazgāt, mediķa teikto citē portāls "lsm.lv".Viņš arī neuzskata, ka tas radīs viltus drošības sajutu. Tai sabiedrība daļai, kura nevar atļauties iegādātie pat auduma masku, valstij vajadzētu tādu nodrošināt, norāda U.Gruntmanis.