Sarkozī aizstāv čigānu deportācijas

Eiropas Savienības līderu sanāksmē šodien Francijas prezidents Nikolā Sarkozī asi reaģēja uz ES tieslietu komisāres Viviānas Redingas šīsnedēļas izteikumiem, kurā viņa pašreizējo vēršanos pret čigāniem salīdzināja ar situāciju, kāda bija nacistu laikā. Viņš aizstāvēja nelegālo apmetņu nojaukšanu un solīja, ka, par spīti ES iebildēm, šis darbs tiks turpināts.

„Pretīgie un apkaunojošie vārdi, kas tika lietoti — 2. pasaules karš, ebreju izlikšana — ir mūs dziļi šokējusi,” sacīja N. Sarkozī. „Esmu Francijas prezidents un nevaru atļaut, ka mana valsts tiek aizkarta.”

V. Redinga vēlāk atzina, ka izteikums par to, ka vēršanās pret cilvēkiem viņu tautības dēļ Eiropā nav redzēta kopš 2. pasaules kara, ir bijis neveiksmīgs, tomēr palika pie sava, ka Francijas rīcība ir nelikumīga un aicināja Eiropas Komisiju Franciju iesūdzēt tiesā. BBC norāda, ka čigānu izraidīšana ir izraisījusi nepieredzētu sadursmi starp Briseli un Parīzi.

N. Sarkozī šodien paziņoja, ka Augustā Francijā ir nojaukts apmēram 500 nometņu, no kurām 199 bija čigānu nometnes. No izārdītajām čigānu nometnēm izlikti 5400 cilvēki, no kuriem vairums savukārt ir Francijas pilsoņi.

Šie izteikumi ir pretrunā ar noklīdušā Iekšlietu ministrijas dokumentā teikto, no kura var nojaust, ka vēršanās ir primāri nevis pret nelegālajiem iebraucējiem, bet gan čigāniem viņu nomentēs.

Svarīgākais