Itālijā konfiscē Cosa Nostra aktīvus

Itālijas policijas veiktā operācijā kādam sicīliešu biznesmenim, kurš ir saistīts ar organizētās noziedzības grupējumu Cosa Nostra, konfiscēti aktīvi gandrīz 1,5 miljardu eiro vērtībā. Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni paziņojis, ka tas ir lielākais ekonomiskais trieciens organizētajai noziedzībai visā Itālijas vēsturē.

54 gadus vecais biznesmenis Vito Nikastri, kuram konfiscēti šie īpašumi, tika apcietināts pagājušā gada nogalē, un izmeklētājiem izdevies savākt pierādījumus, kas apliecina viņa saistību ar Cosa Nostra pašreizējo līderi Mateo Mesinu Denaro, paziņojis aģentūras DIA, kuras uzdevums ir cīņa pret organizēto noziedzību, vadītājs ģenerālis Antonio Džirone.

Sarunā ar AFP viņš piebildis, ka daudzie V. Nikastri īpašumi – zemes gabali, rūpnīcas, greznas automašīnas – iegādāti par mafijas naudu, tāpat organizētās noziedzības rīcībā esošos finanšu līdzekļus biznesmenis mēģinājis legalizēt, tos investējot vēja un saules enerģijas ieguves projektos.

Itālijas parlamenta komitejas, kas nodarbojas ar organizētās noziedzības jautājumiem, loceklis, senators Konstantino Džarafa uzsvēris, ka noziedzīgie grupējumi izrādot ļoti lielu interesi par tā dēvēto jauno ekonomiku, piemēram, alternatīvajiem enerģijas iegūšanas veidiem, jo uzskata to par ļoti perspektīvu naudas atmazgāšanas un peļņas gūšanas avotu.

Itālijas mediji savukārt atgādina, ka V. Nikastri savu iesauku Vēju pavēlnieks ieguvis tieši tāpēc, ka ļoti aktīvi investējis alternatīvās enerģijas uzņēmumos. Lielākā daļa no viņam konfiscētajiem īpašumiem atradušies Sicīlijā un Kalabrijā, kur spēcīgas pozīcijas ir citam organizētās noziedzības grupējumam "Ndrangheta. AP atgādina, ka pēdējo gadu laikā Itālijas policijai izdevies veikt samērā veiksmīgas operācijas pret savulaik neuzveicamo Cosa Nostra un tās hierarhija nopietni saļodzījusies. 1993. gadā pēc gandrīz ceturtdaļgadsimtu ilgas bēguļošanas tika apcietināts toreizējais grupējuma līderis Salvatore Rina jeb Zvērs. Viņa pēctecis Bernardo Provencāno vadīja grupējumu līdz pat 2006. gadam, kad tika notverts kādā Sicīlijas fermā – 43 gadus pēc tam, kad policija izdeva viņa aresta orderi.

Nākamajam Cosa Nostra līderim Salvatorem Lo Pikolo jeb Baronam izdevās noziedzīgās sabiedrības galvgalī noturēties tikai gadu – viņu apcietināja 2007. gada nogalē. Policija dod mājienus, ka pamazām savelkas loks arī ap M. Mesinu Denaro jeb Pleiboju, kurš tā iedēvēts, jo jūsmo par sievietēm, ātrām automašīnām un zelta pulksteņiem.