Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijā bērni tiek svaigā gaisā

© EPA/SCANPIX/LETA

Pēc sešu nedēļu pārtraukuma bērniem Spānijā beidzot atļauts atstāt dzīvesvietas un iziet svaigā gaisā. Tiesa, uz ierobežotu laiku un bez rotaļām ar vienaudžiem, taču tas vienalga ir labāk nekā līdzšinējā situācija, kad pilsētās dzīvojošajiem bērniem nācās visu laiku palikt mājokļos, jo to paredzēja valdības noteiktie ierobežojumi koronavīrusa pandēmijas ierobežošanai.

«Bērni bija ļoti sajūsmināti un nepacietīgi. Jau kopš pusseptiņiem no rīta viņi dīdījās pa dzīvokli un priecīgi sauca - mēs iesim ārā, mēs iesim ārā!» - AFP citē sešgadīgā Alvaro un četrgadīgā Ksavjera mammas Inmakuladas Peredesas stāstīto. Viņai nācies pielikt zināmas pūles, lai nomierinātu atvases un pierunātu zēnus nedaudz pagaidīt, - jaunais valdības rīkojums nosaka, ka bērni ielās drīkst iziet laikā no deviņiem rītā līdz deviņiem vakarā. Līdz 14 gadus veciem bērniem, protams, jābūt viena pieaugušā pavadībā, taču noteikts, ka vairāk par trim bērniem pieaugušais pastaigā izvest nedrīkst - tātad kuplās ģimenēs šos pienākumus vecākiem nāksies dalīt. Svaiga gaisa ieelpošanai bērniem pašlaik atvēlēta ne vairāk kā stunda dienā, turklāt noteikts, ka viņi drīkst ņemt līdzi tikai vienu rotaļlietu un nedrīkst aizklīst tālāk par kilometru no pastāvīgās dzīvesvietas. Visi rotaļu laukumi Spānijā joprojām būs slēgti, un arī uz bērniem attiecināti sociālās distancēšanās ierobežojumi - cilvēkam, kurš nav no viņu mājsaimniecības, viņi nedrīkst pieiet tuvāk par diviem metriem.

Pagaidām nav īsti skaidrs, kā visu šo nosacījumu ievērošanu spēs kontrolēt varasiestādes, taču Spānijas mediji uzsvēruši, ka tās lielākoties cer uz iedzīvotāju veselo saprātu un atbildību. Valstī, kur Covid-19 prasījis jau vairāk nekā 20 000 cilvēku dzīvības, vēl pirms mēneša novērojamo Eiropas dienvidiem raksturīgo bezrūpību nomainījusi diezgan stingra disciplīna, un ļaudis apzinās, ka ar koronavīrusu nekādu joku nav. Lai gan obligāti tas nav noteikts (turklāt liela daļa mediķu šaubās par šāda soļa lietderīgumu), daudzi bērni un viņu vecāki, kuri vakar izgāja Madrides, Barselonas, Valensijas, Bilbao, Seviljas un citu Spānijas pilsētu ielās, bija uzvilkuši medicīniskās aizsargmaskas, bet dažiem pat bija gumijas cimdi, vēsta starptautiskās ziņu aģentūras. «Lieka piesardzība par ļaunu nenāks,» sarunā ar vietējās televīzijas kompānijas reportieri sacījis kāds Valensijas iedzīvotājs, kurš pastaigā bija izvedis meitu un dēlu. Dēls vizinājās ar velosipēdu, bet meita mēģināja atgūt vairāk nekā mēneša dīkstāves laikā zudušās iemaņas skrituļslidošanā. Tēvs tikmēr balansēja uz skrejriteņa un intervijā smējās: «Jā, tā mēs viltīgi apejam nosacījumu par ne vairāk kā vienu rotaļlietu katram, jo arī man taču drīkst būt sava rotaļlieta.» .