Meksikas piekrasti sasniedz tropiskā vētra "Karls"

Tropiskā vētra "Karls" trešdien sasniegusi Jukatanas pussalu un turpina pārvietoties Meksikas līča virzienā.

Meteorologi brīdina, ka Atlantijas okeāna viesuļvētru sezonas 11.vētra "Karls" varētu kļūt par vienu no postošākajām vēsturē.

"Karls" sauszemi sasniedza Meksikas Kintanas Roo štatā, sev līdzi nesot spēcīgas lietusgāzes un bez elektrības atstājot ap 10 000 mājsaimniecību.

Kā prognozē sinoptiķi, vētras turpmākais ceļš vedīs pāri Kampečes līcim, apdraudot arī naftas ieguves iekārtas.

Ceturtdien, plkst. 6.00 pēc Latvijas laika, vētras vidējais vēju ātrums sasniedza 65 kilometrus stundā (18,1 metru sekundē) un tās epicentrs atradās aptuveni 60 kilometrus uz dienvidaustrumiem no Kampačes.

"Karls" pārvietojas rietumu virzienā, informē ASV Nacionālais viesuļvētru centrs (NHC), un Meksikas līci tas varētu sasniegt ceturtdienas rītā.

Meksikas varasiestādes piekrastē izsludinājušas brīdinājumu.

Šomēnes vien plūdi Meksikā skāruši jau gandrīz vienu miljonu cilvēku, bet 25 cilvēki gājuši bojā

Atlantijas okeānā šobrīd plosās arī divas viesuļvētras, kas ir pirmā reize pēdējo desmit gadu laikā, kad vienlaikus aktīvas bijušas divas ceturtās kategorijas viesuļvētras.

Meteorologi gan mierina, ka tās neapdraud sauszemi.

Vētra "Džūlija" nedaudz zaudējusi savu spēku un trešdienas rītā kļuvusi par trešās kategorijas orkānu.

"Džūlijas" vēju ātrums sasniedz 185 kilometrus stundā (51,4 metrus sekundē) un tā pārvietojās Atlantijas okeāna vidusdaļas virzienā.

Savukārt "Igors" joprojām ir ceturtās kategorijas viesuļvētra un tās vidējais vēju ātrums sasniedz 215 kilometrus stundā (59,7 metrus sekundē).

Lai gan "Igors", visticamāk, tuvākajās dienās nesasniegs sauszemi, vētras izraisītie viļņi ceturtdienas rītā varētu pietuvoties Puertoriko, Virdžīnu salu un Bahamu salu krastiem.

ASV Nacionālā okeānu un atmosfēras administrācija (NOAA) paredz, ka šajā viesuļvētru sezonā varētu būt 14 līdz 23 spēcīgu vētru, kam tiks doti nosaukumi, tostarp astoņas līdz 14 viesuļvētras.

Ierasti pusgadu ilgās sezonas laikā nosaukumi tiek piešķirti 11 vētrām, no tām aptuveni sešas kļūst par viesuļvētrām.

Kopš 1995.gada novērota neierasti liela vētru aktivitāte, informē NOAA.