Kas līdz šim zināms par Ziemeļkorejas vadītāja "pazušanu"?

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Kopš 11.aprīļa nevienā publiskā pasākumā nav redzēts Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Tas raisījis spekulācijas par viņa veselības stāvokli. Izteikti minēji, ka Ziemeļkoreja, iespējams, varētu pat slēpt sava valsts vadītāja nāvi. Medijs "Business Insider" apkopojis, kas par Kima Čenuna "pazušanu" zināms līdz šim brīdim.

Vairāki pasaules mediji vēsta, ka avoti Ķīnā un Japānā apgalvo, ka 36 gadus vecais Kims Čenuns pēc veiktās kardiovaskulārās operācijas ir smagā stāvoklī.

Tiesa, šādu apgalvojumu patiesums vismaz pagaidām nav pierādāms. Dienvidkorejas valdības, kas monitorē situāciju kaimiņvalstī, 21.aprīlī norādīja, ka nekas nav mainījies, un Kims joprojām ir Ziemeļkorejas vadītājs.

"Ziemeļkorejā nav manīts nekas neparasts," norāda Dienvidkorejas prezidenta preses sekretārs. Arī Ķīnas oficiālie mediji norada baumbas par smago K.Čenuna veselības stāvokli. Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps sacīja, ka nezina, vai mediju ziņotais par Kimu ir patiesība, bet novēlēja Ziemeļkorejas līderim labu veselību, piebilstot, ka viņiem ir ļoti labas attiecības, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Spekulācijas arī raisa fakts par to, kurš, gadījumā ja baumas par Kima Čenuna veselības stāvokli izrādīsies patiesas, pārņems vadību Ziemeļkorejā. Viņa trīs bērni tam ir par jaunu, tāpēc izskan minējumi, ka tā varētu būt viņa māsa Kima Džo Jonga.

KĀ SĀKĀS BAUMAS...

Baumas par Kima Čenuna veselības stāvokli pirmo reizi izskanēja 15.aprīlī, kad viņš nepiedalījās publiskajās svinībās, kas veltītas viņa vectēvam, Ziemeļkorejas izveidotājam Kimam II Sungam. Tā esot valsts svarīgākā brīvdiena.

Runas par viņa likteni pastiprinājās brīdī, kad Dienvidkorejas medijs publicēja ziņu par Kimam Čenunam veikto sirds operāciju un atlabšanu villā ārpus galvaspilsētas. Ziņas tika balstītas uz vārdā nenosaukta Ziemeļkorejas ziņotāja sniegto informāciju.

Tikmēr ziņu aģentūra REUTERS piektdien vēstīja, ka Ķīna uz Ziemeļkoreju nosūtījusi medicīnas ekspertu komandu, kas sniegs padomus par Kima Čenuna veselību. Ķīnas valdība gan uz žurnālistu uzdotajiem jautājumiem par šo tēmu klusē.

Tāpat ASV satelītuzņēmumos redzams, ka Kima Čenuna personīgais vilciens atrodas Ziemeļkorejas kūrortpilsētā. Nav gan zināms, vai tajā atradies arī valsts līderis.

KAS ZINĀMS PAR KIMA ČENUNA VESELĪBU

Kamēr citviet pasaulē mediji raksta par to, kas varētu būt noticis ar Ziemeļkorejas līderi, tikmēr viņa paša pārstāvētās valsts mediji spītīgi klusē.

Tas gan nav liedzis izdarīt pieņēmumus medijiem un citu jomu ekspertiem. Piemēram, Anna Fīfilda izdevumā "The Washington Post" norāda, ka jau iepriekš bija zināms, ka draudus Ziemeļkorjas līdera veselībai rada pārlieku lielais svars, kas atstāj būtisku ietekmi uz sirds asinsvadu sistēmu.

Savā grāmatā viņa reiz pat izteikusies, ka "Ziemeļkorejas līderis izskatās tā it kā būtu zināms, ka viņu var piemeklēt sirdslēkme. Viņam noteikti ir kādas veselības problēmas. "

CIK ILGI ZIEMEĻKOREJAS LĪDERI BIJUŠI "PAZUDUŠI" IEPRIEKŠ

Vēl 2014.gadā Ziemeļkorejas vadītājs no publikas acīm pazuda teju uz piecām nedēļām. Toreiz izskanēja runas, ka viņš cieš no paģirām, vai pat piedzīvojis valsts apvērsumu. Vēlāk gan valsts televīzija pārraidīja kadrus, kuros viņš redzams pārvietojamies ar spieķi un apstiprināja, ka līderis nejūtas labi.

Tiesa, jārēķinās, ka ziņas no Ziemeļkorejas pārējo pasauli sasniedz novēloti. Pat ja ziņu aģentūras iegūst kādu informāciju, paiet dienas vai pat nedēļas līdz tā tiek oficiāli apstiprināta.

KO SAKA KIMA REŽĪMU ATBALSTOŠAIS DIPLOMĀTS

Tikmēr Korejas sadraudzības Asociācijas vadītājs Alehndro Kao de Benos, kurš apgalvo, ka saņem ziņas no Ziemeļkorejas apgalvojis, ka ziņas par Kima Čenuna smago veselības stāvokli neesot patiesas, vēsta "Business Live".

Tiesa, viņš gan nav atklājis, kurš tieši šādu informāciju viņam sniedzis un atteicies no tālākiem komentāriem un jautājumiem, ko uzdevis "Bloomberg".

Svarīgākais