Eifeļa tornis atkal atvērts apmeklētājiem

© Scanpix

Otrdienas vakarā izsludinātā viltus trauksme par Eifeļa tornī paslēptu spridzekli nav likusi policijai pieņemt lēmumu par šā tūristu iecienītā objekta slēgšanu uz ilgāku laiku.

AP vēsta, ka vakarrīt tornis darbojies kā ierasts, bet Parīzes pilsētas prokuratūrā izveidota izmeklētāju grupa, kuras uzdevums ir atrast cilvēkus, kuri telefoniski brīdināja par Eifeļa tornī un Senmišela metro stacijā ievietotiem spridzekļiem.

AFP atgādina, ka brīdinājums par gaidāmo sprādzienu tika saņemts īsi pirms pusdeviņiem vakarā pēc vietējā laika – zvans izdarīts no kāda Parīzes telefona automāta. Pie 324 metrus augstā torņa nekavējoties ieradušās policijas īpašās vienības ar suņiem, kas apmācīti sprāgstvielu meklēšanā. No torņa un tā apkaimes evakuēti aptuveni 2000 cilvēku, pavēstījusi policija. Pēc vairākām stundām Eifeļa torņa darbiniekiem atļauts atgriezties darba vietā, lai paņemtu mantas, bet ap pusnakti policija noņēmusi nožogojumus un nedaudzajiem tūristiem ļauts piekļūt Eifeļa torņa piekājei.

Arī vakar par sprādziena brīdinājumu atbildību neviens neuzņēmās. Francijas mediji gan norāda, ka šis brīdinājums izskanēja tikai dažas stundas pēc tam, kad parlamenta augšpalāta jeb Senāts apstiprināja pretrunīgi vērtēto likumprojektu par musulmaņu galvassegu valkāšanas ierobežošanu Francijā. Kaut gan šo likumu vēl vētīs konstitucionālā padome, Ziemeļāfrikas islāmistu grupējumi, kas saistīti ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, jau iepriekš piedraudējuši, ka atriebsies par likuma pieņemšanu.

Turklāt nedēļas nogalē arī Francijas pretizlūkošanas aģentūra brīdināja, ka Francijā novērojami lielākie terorisma draudi pēdējo gadu laikā. Jāpiebilst, ka Senmišela metrostacijā, kas atrodas pie Parīzes Svētās Dievmātes katedrāles, 1995. gadā sprādzienu sarīkoja Alžīrijas islāmistu kustības kaujinieki – toreiz gāja bojā astoņi cilvēki un vēl vairāk nekā 150 tika ievainoti. AFP atgādina, ka šis uzbrukums ievadīja īstu alžīriešu islāmistu uzbrukumu vilni Francijā.

Svarīgākais