Eksperti noraida Trampa ideju par dezinfekcijas līdzekļu injicēšanu Covid-19 pacientiem

© AFP/SCANPIX/LETA

Eksperti piektdien noraidījuši kā pārgalvīgu un bezatbildīgu ASV prezidenta Donalda Trampa ideju par dezinfekcijas līdzekļa iespējamu injicēšanu pacientiem, kuriem konstatēta saslimšana ar jaunā koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

"Vai iespējams kaut ko tādu izdarīt, injicējot?" ceturtdien preses konferencē jautāja Tramps, pirms tam sakot, ka dezinfekcijas līdzekļi nogalina vīrusu minūtes laikā.

"Jo, redziet, tas iekļūst plaušās," turpināja Tramps, acīmredzot, runājot par dezinfekcijas līdzekli. "Tāpēc būtu interesanti to pārbaudīt."

Ārsti un citi eksperti intervijās medijiem un sociālajos medijos noraidīja Trampa ideju.

"Šī ideja par jebkāda tipa tīrīšanas produkta injicēšanu vai uzņemšanu ķermenī ir bezatbildīga, un tā ir bīstama," ziņu dienestam "NBC News" sacīja pulmanoloģijas eksperts Vins Gupta, piebilstot, ka pašnāvnieki bieži izmanto šādus līdzekļus, lai atņemtu sev dzīvību.

Redingas universitātes profesore Parastu Donjai norādīja, ka jau pieredzēti gadījumi, kad cilvēki netīšām noindējas, uzņemot medikamentu pret malāriju, salasoties nezinātniskus viedokļus, kas šīs zāles varētu palīdzēt pret Covid-19.

Tramps arī bija izteicies, ka šīs malārijas zāles varētu būt efektīvas Covid-19 pacientu ārstēšanā.

Pagājušajā mēnesī Arizonā kāds vīrietis nomira un viņa sieva nonāca slimnīcā kritiskā stāvoklī pēc tam, kad bija injicējuši sev vielu, kas tiek izmantota akvāriju tīrīšanai, bet ir arī Trampa minēto malārijas zāļu sastāvā.

Toksiskas vielas injicēšana dod ļoti maz laika, lai iejauktos un novērstu letālu iznākumu, norādīja Donjai.

ASV Valdības ētikas biroja bijušais direktors Valters Šaubs tviterī pauda viedokli, ka Trampa dienišķie paziņojumi presei nodara vairāk kaitējuma nekā labuma.

Viņš aicināja nepārraidīt šos Trampa paziņojumus, kas "apdraud dzīvības", un lūdza cilvēkus nedzert un neinjicēt sev dezinfekcijas līdzekļus.

Arī Kalifornijas Universitātes profesors un bijušais nodarbinātības ministrs Roberts Reihs tviterī pavēstīja, ka Trampa paziņojumi presei "aktīvi apdraud sabiedrības veselību".

"Boikotējiet viņa propagandu, klausieties ekspertos," viņš piebilda.

Vismaz divi tīrīšanas līdzekļu ražotāji, kuru produkcija nopērkama ASV, pēc Trampa izteikumiem nāca klājā ar paziņojumiem, kuros brīdināja cilvēkus, ka viņu produkcija nav izmantojama kā medikamenti.

Tostarp ir Lielbritānijā bāzētais uzņēmums "Reckitt Benckiser", kas ražo tīrīšanas līdzekļus "Lysol" un "Dettol".

Pasaulē

Astronomi ir novērojuši milzīgu strūklu pāri, kas izplūst no supermasīva melnā cauruma 7,5 miljardu gaismas gadu attālumā no Zemes. Megastruktūra aptver 23 miljonus gaismas gadu, padarot šīs melnā cauruma strūklas par lielāko jebkad redzēto, liecina jauni pētījumi, kas publicēti žurnālā “Nature”.

Svarīgākais