Mediji: ASV diplomāti jau 2018. gadā bija noraizējušies par Uhaņas laboratoriju

© AFP / Scanpix / LETA

ASV diplomātiem jau 2018. gadā bijušas bažas par drošības pasākumiem Uhaņas vīrusu laboratorijā. Laboratorija atrodas tajā pašā pilsētā, kurā aizsākās jaunā koronavīrusa uzliesmojums, vēsta BBC.

ASV mediji nereti ziņo, ka Ķīna varētu būt vainojama vīrusa radīšanā. Telekanālā “Fox News” šīs apsūdzības komentējis arī ASV prezidents Donalds Tramps, piebillstot, ka notiek rūpīga situācijas izmeklēšana.

BBC atsaucas uz laikrakstu "The Washington Post", kas norāda, ka viņu rīcībā esot diplomātiskā sarakste no ASV Valsts departamenta, kurā norādīts, ka divus gadus pirms epidēmijas uzliesmojuma Uhaņas Virusoloģijas institūta laboratorijā vairākas reizes viesojās ASV vēstniecības pārstāvji. Diplomāti brīdināja Vašingtonu par stāvokli laboratorijā, kurā esot trūkumi drošības sistēmās un procedūrās.

Ziņojumos pausts, ka laboratorijas darbinieku vidū trūkstot kvalificētu tehniķu un personāla, kas nepieciešams, lai nodrošinātu darba drošību.

Laboratorijās, kurās pēta vīrusus un baktērijas, ievēro drošības standartu, kas pazīstams kā “Biosafety Level” (BSL). Tajā laboratorijas tiek iedalītas četrās kategorijās pēc drošības līmeņa. Viszemākais ir BSL-1, bet augstākais - BSL - 4, kuru piešķir tām iestādēm, kas strādā ar visbīstamākajiem patogēniem, piemēram, Ebolas vīrusu, Marburgas vīrusu vai bakām. Uhaņas Virusoloģijas institūts 2015. gadā ieguva augstāko - ceturto - līmeni.

BBC atzīmē, ka vīrusa uzlismojums sākās pērnā gada nogalē un pirmie gadījumi tika saistīti ar pārtikas tirgiem pilsētā. Par spīti spekulācijām internetā, nav nekādu pierādījumu, ka Sars-CoV-2 vīruss, kas izraisa Covid-19, būtu nejauši "izlaists" no laboratorijas.