Lībija atvainojas par itāliešu apšaudīšanu

Lībija vakar atvainojusies par svētdien notikušo incidentu, kad šīs valsts krasta apsardzes kuteris apšaudījis itāliešu zvejnieku kuģi. Itālijā šis notikums izraisīja plašu sašutuma vilni, jo apsardzes kuteri lībiešiem uzdāvinājuši tieši itālieši, turklāt notikuma brīdī uz tā atradušies arī itāliešu instruktori.

Sicīlijas zvejnieki Itālijas žurnālistiem stāstījuši, ka incidents noticis aptuveni 30 jūras jūdzes no Lībijas krastiem, kad uz viņu kuģi atklāta uguns no automātiskajiem ieročiem. "Neviens no desmit manas komandas locekļiem necieta, bet sajūta, kad visapkārt svilpa lodes, bija ļoti nepatīkama, un mēs esam priecīgi, ka esam palikuši dzīvi," Reuters citē zvejas kuģa Ariete kapteiņa sacīto.

Itālijas laikraksti uzsver, ka krasta apsardzes kuteris bijis viens no sešiem, kurus Itālija uzdāvinājusi Lībijai, cerībā, ka šī valsts pieliks lielākus pūliņus nelegālo imigrantu aizturēšanā, turklāt uz kutera atradušies itāliešu instruktori. Itāliešu kreisi noskaņotie laikraksti izmantojuši gadījumu, lai asi kritizētu premjeru Silvio Berluskoni, kurš cenšas uzturēt draudzīgas attiecības ar Lībijas līderi Muammaru Kadāfi.

Euronews vakar vēstīja, ka Lībijas krasta apsardzes komandieris atvainojies par notikušo, taču lietā joprojām ir daudz neskaidrību. Šis cilvēks iepriekš apgalvoja, ka viņa pakļautībā esošie jūrnieki tikai šāvuši gaisā, bet ložu pēdas uz Ariete borta liecina par pretējo. Turklāt nav skaidrs, kādēļ vispār bija jāatklāj uguns, ja sicīliešu zvejas kuģis atradās vairāku desmitu kilometru attālumā no Lībijas piekrastes un pietiekami tālu no tās teritoriālajiem ūdeņiem.

Itālijas iekšlietu ministrs Roberto Maroni vakar bijis spiests atzīt, ka noticis "nopietns incidents", taču licis saprast, ka nekādas pretenzijas Itālija negrasās izvirzīt. "Notika kaut kas tāds, kam nevajadzēja notikt, taču Lībija jau ir atvainojusies. Acīmredzot, ir kāda kļūda šā incidenta interpretācijā, droši vien viņi zvejnieku kuģīti noturēja par kuģi, kas pārvadā nelegālos imigrantus," vakarrīt intervijā televīzijai sacījis R. Maroni, netieši atzīstot, ka izsmeļošus paskaidrojumus no Lībijas puses vēl nav saņēmis. Viņš arī paziņojis, ka uzdevis atbildīgajiem dienestiem izmeklēt visus notikuma apstākļus. Arī Itālijas ārlietu ministrs Franko Fratīni paziņojis, ka saņēmis atvainošanos no Lībijas amatpersonām un solījumu, ka arī šīs valsts varasiestādes izmeklēs apšaudes apstākļus.

Itālijas premjera S. Bersluskoni oponenti tikmēr izmantojuši gadījumu, lai asi kritizētu premjera politiku, vēsta AP. Piemēram, Senāta viceprezidente Emma Bonino uzsvērusi, ka, slēdzot darījumu ar Lībiju, šādi incidenti jau bija prognozējami – arī iepriekš Lībijas puse vairākkārt nemotivēti aizturējusi sicīliešu zvejniekus, apsūdzot tos zvejošanā savos teritoriālajos ūdeņos.

Svarīgākais