Covid-19: PVO ģenerāldirektors brīdina, ka "ļaunākais ir vēl tikai priekšā"

© Reuters / Scanpix /LETA

Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss brīdinājis, ka, ja pasaule nebūs vienota cīņā pret jaunā koronavīrusa pandēmiju, situācija pasliktināsies, vēsta "Business Insider'.

"Bez nacionālas vienotības un globālas solidaritātes, ticiet mums, ļaunākais ir vēl tikai priekšā," preses brīfingā pirmdien norādījis PVO ģenerāldirektors.

Tedros salīdzinājis vīrusu ar 1918. gada gripu, kas nogalināja 675 000 cilvēkus ASV un desmitiem miljonus visā pasaulē. Taču viņš arī akcentēja, ka šobrīd pasaulei ir tehnoloģijas, lai novērstu šāda veida krīzi.

"Novērsīsim šo traģēdiju," pauda Tedros. "Tas ir vīruss, ko daudzi cilvēki vēl nesaprot."

"Business Insider" atzīmē, ka Gebreiesuss gan nepaskaidro, kā tieši, viņaprāt, vīrusa izplatība pastiprināsies, taču viņš apgalvo, ka krīze saasina partizānismu un politisko šķelšanos. Viņš norāda :"Plaisas starp cilvēkiem un politiskajiem spēkiem to veicina. Neizmantojiet šo vīrusu kā iespēju savstarpējās cīņās vai politisko punktu iegūšanai. Tas ir bīstami. Tas ir tāpat, kā spēlēties ar uguni."

Kopš vakardienas vīruss inficējis teju 2,5 miljionus cilvēku vairāk nekā 200 valstīs, bet Covid-19 upuru skaits sasniedz vismaz 166 000, "Business Insider" atsaucas uz Džona Hopkinsa universitātes apkopotajiem datiem.