Zviedrijā ir teju 10 reizes vairāk Covid-19 izraisītas nāves gadījumu nekā tās kaimiņvalstīs

© TT NEWS AGENCY/Scanpix/Leta

Zviedrijas strīdīgā koronavīrusa stratēģija novedusi pie gandrīz 10 reizes lielāka Covid-19 upuru skaita, nekā citās ziemeļeiropas valstīs, vēsta "Business Insider".

Zviedrijā jaunā koronavīrusa pandēmijas laikā joprojām ir atvērtas skolas, restorāni un sporta zāles, kamēr valdība vien ierobežojusi cilvēku pulcēšanos līdz 50 dalībniekiem un aicinājusi tos pašizolēties. Citādi Zviedrijas ikdienā izmaiņas nav ieviestas.

Taču šādai stratēģijai ir nopietnas sekas. Kā norāda "Business Insider", valstī, kurā dzīvo 10,23 miljoni iedzīvotāju, konstatēti 14 777 jaunā koronavīrusa inficēšanās gadījumi, bet Covid-19 upuru skaits sasniedz 1580.

Zviedrijas kaimiņvalstis Norvēģija un Somija pandēmijas laikā rīkojušās atšķirīgi. Norvēģijā marta vidū tika slēgtas skolas, restorāni, sporta iestādes, atcelti kultūras pasākumi un slēgtas populāras tūristu vietas. Somija ierobežoja kustību uz robežām un aizliedza pulcēšanos vairāk nekā 10 cilvēkiem, kā arī slēdza skolas.

Norvēģijā, kurā ir vien 5,368 miljoni iedzīvotāju, konstatēti 7127 jaunā koronavīrusa inficēšanās gadījumi, bet Covid-19 upuru skaits sasniedz 181. Somijā, kurā dzīvo 5,5 miljoni iedzīvotāju, ar Covid-19 inficējušies 3868 cilvēki, bet no tā miruši - 94.

Zviedrijas epidemologs Anders Tengells, kurš izstrādāja valsts aizsardzības plānu pret jauno koronavīrusu, nacionālajiem medijiem norādījis, ka vīrusa izplatība valstī sākusi "noplakt". Pretēju ainu rāda "Pantheon Macroeconomics" publicētās diagrammas, kas parāda, ka Zviedrijā Covid-19 slimnieku skaits turpina pieaugt, kamēr Norvēģijā tas jau sāk sarukt.

Kamēr Zviedrijā ir vairāk Covid-19 slimības izraisītu nāves gadījumu nekā Somijā un Norvēģijā, ekonomists Džeims Pomerojs "Bloomberg" norādījis, ka Zviedrijas Covid-19 stratēģija var palīdzēt tās ekonomikai, kurai pēc pandēmijas radītās krīzes būs daudz vieglāk atgūties nekā citām valstīm.